Barbecuetips - Het Belgisch kampioenschap barbecue (1)

maandag, 22 juli, 2013 - 12:57

Tijdens zo’n barbecuekampioenschap dienen de verschillende teams het beste van zichzelf te geven in vijf verschillende categorieën: ‘Kip’, ‘Vis’, ‘Varken’, ‘Rund’ en ‘Dessert’. Per uur worden vijf tot in de puntjes afgewerkte borden bereid. Drie daarvan zijn voor de jury bestemd, welke dit jaar bestaat uit gerenommeerde chefs onder leiding van niemand minder dan Peter Goossens.  Dit in gedachte zal ongetwijfeld een bijkomende stressfactor zijn in de wedstrijd.

De overige twee borden zijn er om het publiek mee te laten genieten van de kunstjes van de barbecue enthousiastelingen. Het geeft je als toeschouwer een uitgelezen kans te zien hoe de verschillende teams te werk gaan met dezelfde basisingrediënten. Naast de opgelegde producten zijn de teams vrij het bord naar eigen believen verder op te maken met zelfgekozen producten. Het merendeel daarvan wordt uiteraard allemaal op de barbecue gegaard. Het uiteindelijke resultaat zijn niet zelden pareltjes van borden. Het oog wil immers ook wat en op de koop toe levert het de bezoekers de nodige inspiratie op om thuis zelf aan de slag te gaan. Spreek trouwens gerust de mensen achter de grill aan. Zij zullen je met plezier wat meer uitleg verschaffen bij hun borden.

Ook aan de innerlijke mens wordt gedacht trouwens. Naast het bereiden van de verschillende wedstrijdborden worden de teams aangespoord hapjes te maken, om aan democratische prijzen aan het publiek te serveren. De opbrengst van de hapjes gaat dit jaar trouwens naar Think Pink. Je eet je met andere woorden rond voor een goed doel! Veertig teams en een veelvoud aan hapjes, één ding is zeker, honger zal je als bezoeker niet hebben. Om maar te zeggen dat je 25 augustus nu best reeds in je agenda kan aankruisen voor een dagje culinair plezier.

Met mijn barbecueteam Qlinaria neem ook ik dit jaar deel. Sinds augustus 2009 nemen we met wisselend succes deel aan barbecuewedstrijden in binnen en buitenland. Uiteraard voor het plezier, het weerzien met de talrijke vrienden die je tijdens deze wedstrijden maakt,  maar ook met de stiekeme hoop om in één van de categorieën een voet op het podium te mogen zetten. In die volgorde! Direct ook de grote sterkte van een hobbyteam als je het mij vraagt, er hangt absoluut niets van af al is een eventueel succes altijd mooi meegenomen.

Een eigen team starten, ik kan het alle kookgekken en barbecuefanaten van harte aanraden. Ben je nu nog niet overtuigd, dan na 25 augustus waarschijnlijk wel. Afspraak op het Zeeheldenplein in Oostende.