Barbecuetips - Het Belgisch kampioenschap barbecue (2)

donderdag, 29 augustus, 2013 - 15:13

Zicht op zee en de zwoele beats van Pole Pole Beach op de achtergrond, ik kan je verzekeren dat er ergere plaatsen zijn om achter de grill te staan.  De steeds op de loer liggende zeemeeuwen die uit waren op een hapje moest je er wel voor lief bijnemen. Een wild zwaaiende arm met daarin een vervaarlijk ogende barbecuevork bleek een geweldig afschrikmiddel. Het gevederde ongedierte was trouwens niet alleen in zijn niet aflatende jacht naar lekkers, ook de talrijk opgekomen kijklustigen bleken er pap van de lusten. Iedereen liet zich gewillig leiden tot aan de standjes van de barbecueteams waar een keur aan barbecuedelicatessen voor een goed doel (Think Pink) aan de man werd gebracht.  Speenvarken aan het spit, hamburgers, pulled pork sandwiches, pladijsrolletjes met preipuree, cakejes met verse slagroom… voor ieder wat wils.

Niet dat de teams enkel hapjes stonden te grillen, er was ook nog een wedstrijd waarvoor een winnaar gezocht werd. Daarvoor dienden de barbecuespecialisten in vijf categorieën (langoustine, kip, varkenskroon, entrecote, dessert) het onderste uit de kast te halen. In de jury onder leiding van Peter Goossens zaten niet meer of minder dan rijkelijk met Michelin sterren en koksmutsen gedecoreerde chefs. Om maar te zeggen dat er niet voor Janneke en Mieke gebarbecued werd. Eén blik op de presentatiestand waar alle borden van de deelnemers uitgestald stonden en je was ervan overtuigd, hier werd op een ontzettend hoog niveau gebarbecued. Daar is natuurlijk een reden voor. Daar waar het deelnemersveld vroeger voornamelijk bevolkt werd door slagers en cateraars, komen sinds enkele jaren ook de gedreven hobbykoks en gereputeerde chefs hun kunstjes tonen. Het resultaat is dat de onderlinge concurrentie – steeds onder een gemoedelijke sfeer - de prestaties van de teams telkens weer tot een hoger niveau tilt.

En hoewel iedereen zijn stinkende best deed om een zo goed mogelijk resultaat af te leveren, er kan maar één winnaar zijn. Omstreeks 18.00 h was er dan ook een nerveus geroezemoes te horen op het Zeeheldenplein toen de prijsuitreiking werd aangevat. Kwam als grote laureaat uit de bus, vzw Hertals. Het barbecueteam uit Herentals mag zich met de nodige fierheid één jaar lang Belgisch Kampioen Barbecue noemen. Op 15 september organiseren ze trouwens zelf – voor de tweede keer – het Kempisch Kampioenschap Barbecue op de markt van Herentals. Dat het ook daar een spannende strijd zal worden staat bij voorbaat vast. De Kempense teams Qlinaria (Turnhout), De Smaakmakers (Olen) en de Hejete Kool (Herentals) strandden op het BK immers op een luttele puntje van elkaar en strandden daarmee op een respectievelijke 9e, 10e en 11e plaats. U weet alvast waarheen voor een potje oversneden barbecueplezier.