Barbecuetips - Ribbetjes op zijn Amerikaans: ‘Low and Slow’

woensdag, 31 juli, 2013 - 09:00

‘Pulled Pork’ (varkensschouder) en ‘Brisket’ (puntborst van het rund) zijn zonder twijfel twee van de favoriete bereidingen van de Amerikanen. Voor de liefhebber zeker iets om te proberen al hou je er best rekening mee dat de gaartijd tot vlot boven de 10 uur durft te lopen. Iets voor op een vrije dag met andere woorden! Doe dan maar ‘Spareribs’ op zijn Amerikaans. Hier ben je nog altijd zo’n 6 uur mee zoet, maar het resultaat valt in niets te vergelijken met de voorgestoomde ribbetjes die je hier doorgaans bij de slager op de hoek kunt krijgen. Het vlees is vol van smaak en zo ongelofelijk zacht van structuur dat je het bijna van de botjes kunt zuigen.

In Amerika gaan ze wat spareribs betreft prat op de 3 – 2 – 1 methode. De 3 verwijst naar het aantal uren dat je de ribbetjes op lage temperatuur indirect gaart, de 2 naar de tijd dat ze ingepakt in folie op de barbecue liggen en de 1 naar resttijd die de ribbetjes op de grill spenderen.  Omdat onze slagers de varkens op een andere manier versnijden dan de Amerikanen hebben we bij ons wel kleinere ribben waardoor een aangepaste 3-1-1 methode zich opdringt. Een uurtje minder werk, het mag al eens meevallen.

En we mogen het wel werk noemen, eenmaal je je barbecue goed onder controle hebt doet deze uiteraard het meeste werk. In de tussentijd kun je jezelf rustig bezighouden met iets anders. Gezellig een boek lezen bijvoorbeeld. Als je de volgende stappen nauwgezet volgt kan er niet al te veel mislopen. Uiteraard kan je in stap 1 en 3 naar eigen smaak gaan variëren dat het een lieve lust is, ik geef enkel mee hoe ik mijn ribbetjes graag lust. Kruidig, maar met de nodige zoete toetsen.

Nodig:

  • spareribs, 4 stuks
  • 3 flesjes kriekbier
  • Kansas City Rub (ingrediënten, zie hieronder of een andere rub / kruidenmengeling)
  • Een handvol (of twee) snippers kersenhout

Stappenplan:

1 - Verwijder met behulp van een fijn mesje voorzichtig de dunne vlies van de ribben. Vervolgens de ribben goed inwrijven met de Kansas City Rub (recept zie onderaan) of een andere rub of kruidenmengeling. De naam ‘Rub’ verwijst effectief naar de manier waarop de betreffende kruidenmengeling wordt aangebracht.


2 - Bereid de barbecue voor een sessie indirect barbecueën. Zoals jullie ondertussen gaan we de kolen aan één kant van de barbecue plaatsen. Daarnaast komen één of twee aluminium druipbakjes, voor de helft gevuld met kriekbier. Eenmaal de barbecue op temperatuur is (107° Celsius) plaatsen we de ribben met de vleeskant omhoog boven de druipbakjes. Met behulp van een ‘ribrek’ – terug te vinden in de meeste barbecuespeciaalzaak -  kan je op dezelfde oppervlakte meer ribben kwijt. Ideaal als je voor een groot gezelschap ribbetjes klaarmaakt. Voeg regelmatig geweekte snippers kersenhout toe aan het houtskool en rook de ribben gedurende drie uur op een constante temperatuur.

3 - Na drie uur de ribben afzonderlijk inpakken in  aluminiumfolie en per pakketje wat voorverwarmd kriekbier toevoegen. Vouw de folie zodoende dat je luchtdichte pakketjes krijgt, hierdoor gaan de ribbetjes als het ware stomen. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals en soepel wordt. De pakketjes voorzichtig terug op de barbecue plaatsen en een uur verder laten garen.

4 – Na een uurtje stomen in de folie gaan we de ribbetjes voorzichtig terug uitpakken, waarbij we zoveel mogelijk vocht proberen op te vangen. De spareribs voor een laatste uurtje terug op de barbecue plaatsen zodat deze een mooie korst kunnen vormen. Desgewenst kan je ze het laatste half uurtje inborstelen met het vocht dat je uit de folie hebt opgevangen. Indien je hiervoor een saus zou gebruiken op basis van honing of suiker, hou er dan wel rekening mee dat  dit sneller aanbrandt. In de gaten houden met andere woorden. Niets zo erg dan je ribbetjes in het laatste half uur alsnog om zeep te helpen.

Recept voor de Kansas City Rub:

½ (16 eetlepels) kopje bruine suiker, ¼ (8 eetlepels) kopje paprikapoeder, 1 el gemalen zwarte peper, 1 el zout,  1 el chilipoeder, 1 el lookpoeder, 1 el ajuinpoeder, 1 tl cayennepoeder