Begijn Le Bleu op culinaire ontdekkingstocht in De Keuken van Sofie

dinsdag, 3 mei, 2016 - 08:10

Deze week kook ik met een gast die van godsdienstleraar uitgroeide tot een Foute Vriend… stand-up comedian Begijn Le Bleu! Begijn houdt van koken. Dat mijn keuken er telkens als een slagveld bij ligt, neem ik er graag bij. ;-)

De roots van Begijn liggen in Zeeuws-Vlaanderen en zijn jeugd staat dan ook synoniem voor Nederlandse lekkernijen zoals appeltaart. Wij bakken in de keuken onze eigen versie van deze klassieker. Tijdens het proeven twijfelt Begijn even: kiest hij voor een groot stuk, of een héél groot stuk?

Dinsdagavond tempert het thema Begijns vraatzucht, want ik maak iets klaar wat hij normaal gezien niet lust: rauwe zalm. Ik leer hem met een fileermes flinterdunne carpaccio van zalm te snijden, daarna maken we onze kleurrijke rode bieten salade en soja vinaigrette.

 

 

Gebakken vis daarentegen staat bovenaan Begijn zijn lijstje met favoriete gerechten. Hij is een enorme visliefhebber en ik leer hem een nieuwe vissoort kennen: de kongeraal. Tijdens het koken stuit ik op enkele bijzondere passies van Begijn: zo is hij een grote koersfanaat en een begeesterd vogelspotter!

Op donderdag maken we sodabread, een soort brood zonder gist dat hij tijdens een trip naar Ierland leerde kennen. Speciaal voor Begijn z’n vegetarische dochter maken we er een veggie martino spread bij.

We sluiten de week af met een Thaise rode vruchtencrumble en een gember kaneel latté. Tijdens het proeven schiet Begijn spontaan in de lach… “Als ik iets lekker eet, schiet ik in de lach!”. Ik had geen mooier compliment kunnen bedenken om het weekend mee in te zetten.

 

Heel veel kijk- en kookplezier!

X Sofie

 

  • Maandag: Nederlandse appeltaart
  • Dinsdag: Carpaccio van zalm met rode bietensalade, sojascheuten, pijpajuin en wasabi-vinaigrette en rabarber-aardbei limonade.
  • Woensdag: Gebakken kongeraal met asperges, patatjes en daslookmousseline.
  • Donderdag: Iers sodabrood belegd met vegetarische martino spread. Verse kruidenlimonade.
  • Vrijdag: Thaïse rode vruchtencrumble en een gember kaneel latté