België wordt tweede op de 5e editie van de ‘Native Cooking Awards’ en wint de press-award!

België wordt tweede op de 5e editie van de ‘Native Cooking Awards’ en wint de press-award!
dinsdag, 31 mei, 2016 - 13:15

Het concept is simpel. De koks worden in de wilde natuur losgelaten met een fiets en een mand om te plukken en te koken met wat hun pad kruist. Geen fornuis, geen hoogstaande technieken en toestellen, noch elektriciteit, alleen maar vuur in de open lucht en twee barbecue toestellen met enkele potten. Eén ervan werd trouwens speciaal voor deze editie ontworpen door de Belg Dirk Cousaert.

Lam en zuivelproducten van schaap, afkomstig van Knuthenlund, waren de hoofdproducten die de deelnemers kregen om naast hun eigen oogst te gebruiken. Elk team kreeg een onversneden kwart van een lam (voorste deel), samen met de lever, niertjes en het hart. De teams mochten ook een aantal producten van het eiland Lolland-Falster gebruiken zoals appel cider, cider azijn, honing uit de bossen van Knuthenlund en wijn van Frederiksdal Estate. De boerderij startte het afgelopen jaar ook met zelf bloem te malen en hier mogen de deelnemers ook gebruik van maken. Tijdens de tocht door de velden, de wildpluk en zoektochten aan de kust werden ook een beperkt aantal maar toch bruikbare producten gevonden zoals daslook, stranduien, wilde pastinaak, oxalys, vlierbloesem, wilde bessen en zevenblad.

Dit jaar werd Julien Burlat (Dôme) afgevaardigd als Belgisch jurylid en hij zag dat het Belgisch team uitstekende resultaten behaalde. Met een knappe teamspirit, goede organisatie en vooral perfecte beheersing van de kooktechnieken, scoorden de Belgen met een aantrekkelijk en weldoordacht drie-gangen menu. Deelnemende landen dit jaar waren gastland Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en België. Voor België werden Nick Bril (The Jane), Marcelo Ballard (Oak), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed) en Tim Boury (Boury) geselecteerd. Een team waarbij passie, doorzettingsvermogen en creativiteit centraal stond, resulteerde in een tweede plaats overall en de winnende persprijs.

 

 

 

Hun eerste gerecht was een combinatie van tartaar van lamshart met gebraiseerde lamstong, schapenkaas met verschillende kruiden en munt. Als hoofdgerecht werd de lamsfilet gebraden en geserveerd met daslookbladeren gevuld met een confit van lam. Apart werd nog een puree van aardappel met algen en de lever geserveerd. Out of the box gaan en imponeren dat was het motto van de Belgen dit jaar. Zo serveerden ze als dessert kropsla met een puree van oxalys, een reductie van sherrywijn, compote van rabarber en een crumble.

Het jonge Zweedse team imponeerde met een mooi samenhangend menu, knappe presentatie, correcte cuissons en finesse. Ze gingen ons land nipt vooraf en Noorwegen werd derde in de algemene rangschikking. Frankrijk werd vierde en Denemarken vijfde. De prijs van de proevende pers, samengesteld uit alle deelnemende landen, ging naar ons land. Een knappe prestatie.

 

 

 

 

Foto's copyright Kris Vlegels

 

 

 

Knuthenlund is de grootste organic farm van Denemarken en werd al in 1729 opgericht. Ze staan bekend voor hun duurzame productie van melkproducten en het kweken van enkele speciale rassen. Zo zijn er kuddes melkschapen, enkele originele rode Deense koeien en de Deense ‘black spotted’ varkens. Het gebied van maar liefst 900ha is zeer vruchtbaar met een rijke bovengrond. Hun zuivelproducten zijn gekend bij vele toprestaurants over heel Europa. In België worden de Knuthenlund producten door Carnivale verdeeld. De Native Cooking Awards behoort tot één van de origineelste en puurste wedstrijden in Europa.