Bereik culinaire hoogtepunten met 'Lekker eten voor dummies'

woensdag, 2 oktober, 2013 - 09:25

Elke kookliefhebber streeft er naar om de perfecte maaltijd op tafel te toveren. De hoogste culinaire toppen bereiken is echter niet zo gemakkelijk als het vaak lijkt. Daarom biedt Lekker eten voor Dummies op woensdag 2 oktober 2013 een handleiding, afgegoten in een praktisch stappenplan, op smaak gebracht met ludieke voorbeelden en gekruid met een resem concrete tips. Met dit recept zal iedere hobbykok uitgroeien tot een absolute topchef.

Eén van de belangrijkste basisingrediënten is een keukenhulpje. Zoek een hulpje, zoals Piet Huysentruyt jarenlang zijn hulp vond bij Mimi Smith en later bij Ilse De Meulemeester in ‘Lekker Thuis’.

Begin er vroeg genoeg aan, al is dat vandaag vaak geen probleem meer. Jonge talenten kunnen hun kookkunsten zelfs tonen in programma’s als ‘Junior Masterchef’, waarin het niveau ontzettend hoog ligt. 

Durf eens koken met ingrediënten waar je nog nooit eerder mee werkte. Verleg dus je culinaire grenzen, zoals Frank van Dingenen en Véronique De Kock deden toen ze op de nationale tv respectievelijk kreeft en pijlinktvis klaarmaakten. Durf ook eens proeven van bereidingen die je niet kent. Voor wie op culinair vlak zijn grenzen wilde verleggen, was er het programma ‘Fear Factor’. Vandaag zien we Tanja Dexters van een 10 meter hoge springplank in het zwembad springen in ‘De Grote Sprong’, maar Tanja bewees toen al dat ze meer durft dan de gemiddelde Vlaming. 

Werk veel met groenten. Dat dit werkt, bewees Vivian in ‘Let’s Get Fit’. Ze ruilde haar wekelijkse haar portie zoetigheden in voor verse groenten. Hoewel Luk Wyns in het programma M!LF in een mannenstrijd tegen onder meer Adriaan Van den Hoof toonde dat groenten eten voor instant gewichtstoename zorgt, eet je toch beter veel groenten. Verschillende bekende Vlamingen wisten zo hun overgewicht weg te werken. 

Gebruik de juiste terminologie. Als je de maaltijden juist benoemt, kom je al heel ver bij je culinaire gasten. Jeroen Meus is hier creatief in en serveert Véronique De Kock een ‘Véronique De Croque’ en Helmut Lotti een ‘Heilbot Lotti’ in het programma ‘Wie komt er eten?’.  

Hou het proper, want ook hygiëne in de keuken is van groot belang. Peter Goossens hecht hier  zelfs zoveel belang aan dat hij er desnoods hoogst persoonlijk voor zorgt. Sien en Maria keken in het programma ‘Schoon en Meedogenloos’ wat er allemaal schoner kan in de Vlaamse huiskeukens en zetten de eigenaars zelf aan het werk met hun professioneel advies.

Meer tips en tricks in Lekker Eten voor Dummies, woensdag 2 oktober 2013 om 22.00 bij VTM.