Bier blijft studentendrank bij uitstek
Studentikoos(jer)
Studeren en zoveel mogelijk proeven van studentikoze activiteiten. Dat is wat de Belgische studenten in de meeste gevallen doen. Festivals of muziekoptredens bijwonen, horen daar voor 53% van de bevraagde studenten bij. Kotfeestjes (41%), openingsfeestjes voor het nieuwe academiejaar (bijvoorbeeld Studay, 29%), TD’s (26%) en cantussen (12%) uiteraard ook. Nochtans zegt liefst 35% van de respondenten niets van dit alles te doen. Zijn het ijverige studenten of willen ze het ons doen geloven?
Bier boven
Zowel op een cantus (3 op 4 respondenten), als een TD (bijna 3 op 5), studentenopeningsfeest (2 op 5), kotfeest (bijna 2 op 5), festival of muziekoptreden (1 op 2) drinken de meeste studenten bier. Frisdrank staat op de tweede plaats. 7% van de respondenten gaf aan sterke drank te drinken op kotfeestjes.
Cantus kost
Voor een cantus lijkt de meerderheid van de studenten het diepst in hun geldbuidel te moeten tasten: 75% spendeert er tussen de 10 en 20 euro aan drank. Op een festival betaalt de helft van de studenten tussen 10 en 20 euro aan drank, maar ook 11% meer dan 30 euro.
Studenten komen er het goedkoopst van af op kotfeestjes. 8 op 10 studenten spendeert daarvoor minder dan 10 euro. Op openingsfeesten van het academiejaar zoals Studay besteden 6 op 10 studenten minder dan 10 euro aan drank. Op een TD spendeert net iets meer dan de helft van de respondenten minder dan 10 euro en net iets minder dan de helft tussen de 10 en 20 euro.
Nachtwinkels populair
Nachtwinkels zijn voor studenten populair voor de aanschaf van hun drankjes. Vooral voor kotfeestjes (71%) zijn ze een populaire aanschafplaats voor drank. De helft van de respondenten zegt ook voor een cantus drank te kopen in nachtwinkels en bijna de helft doet dat voor een TD.