Bier en kaas, een match made in heaven

Bier en kaas, een match made in heaven
maandag, 6 november, 2017 - 10:45

Kaas en zware rode wijnen, het moet één van de vaakst voorkomende fouten op tafel zijn. De zware rode wijnen slagen er immers niet in om het vettige laagje van de kaas op de tong te verwijderen. Wie kan dit wel? Frisse witte wijnen... en bieren.


Bieren zijn de ultieme partner van kaas. Ze maken niet alleen de smaakpappillen terug proper na elke slok, ze bieden ook voor elke kaas een passend biertje. Net zoals er immers honderden soorten kaas bestaan, heb je tientallen verschillende bieren. Elk potje zijn dekseltje, elke bierstijl zijn kaas. Bier en kaas zijn echt waar een culinaire match made in heaven.

Die match werd nog eens aangetoond door Zwitserse Kazen. Zij vonden in Brussel hun perfecte metgezellen. De brouwerijen in Brussel poppen de laatste jaren her en der uit de grond. Uiteraard is er Cantillon als trotse rots in de branding. Er is nu ook Brasserie de la Senne, Brussels beer project, En Stoemelings, No Science en L'Ermitage. Inderdaad, Brussel is de enige bierhoofdstad van ons land.

De ideale stad dus om er een kaas- en bierpairing te organiseren. Véronique Socié, de Beste Kaasmeester van België 2016 en oprichtster van kaaswinkel La Fruitière speelde voor culinaire Cupido en vond voor verschillende Zwitserse kazen een passend Brussels biertje. Het resultaat was soms verrassend en telkens enthousiasmerend en overheerlijk.

De zes combinaties:

  • Le Gruyère AOP Réserve komt met een Théorème de L'Empereur van L'Ermitage. Aroma's van versgemaaide weiden versmelten met de groente toetsen van het met jasmijnthee gebrouwen maltbier.
  • Appenzeller® Extra krijgt het gezelschap van een Heavy Porter van No Science. Een pittige kaas en subtiele chocoladearoma's, dat werkt.
  • Tête de Moine AOP serveert Véronique met Voegelpik van En Stoemelings. Kracht en zachtheid gaan hand in hand.
  • L'Etivaz AOP en Nath van Cantillon zijn een heerlijk koppel. Een kaas met rokerige aroma's matcht met een zurig rabarberbier.
  • Vacherin Fribourgeois AOP komt met een Bruxellensis van Brasserie de la Senne. Een krachtige kaas werkt wonderwel met dit frisse bier.
  • Tomme Vaudoise wordt gebracht met een Kriek Lou Pepe. Crèmig, hartverwarmend en een fijn akkoord.

 

 

De komende maanden worden donker en koud. Perfect om een fijn gamma aan kazen te selecteren, vrienden uit te nodigen en zelf eens wat biertjes te proeven. Smakelijk!