Is bio altijd gezonder?
Dat is de belangrijkste reden waarom consumenten voor bio kiezen. Maar er is meer. Consumenten denken vooral dat biologische voeding gezonder is omdat ze vrij zijn van 'gif'stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Landbouweconomisch Instituut (LEI). Voor 93 procent van de Belgische consumenten is gezondheid de belangrijkste reden om voor biovoeding te kiezen. Al mag je niet alle bioproducten over dezelfde kam scheren. Bioforum: "In de samenstelling onderscheiden bioproducten zich soms in positieve zin (bijvoorbeeld appels met meer vitamine C of rode biet met meer ijzer), maar soms ook niet. "Producten blijken vaak van elkaar te verschillen door factoren als variëteit, bodem, weersomstandigheden, oogstjaar. De gebruikte landbouwmethode speelt een veel kleinere rol dan gedacht." Dat betekent dat er ook tussen bioproducten onderling grote verschillen zijn in hoeveelheden vitaminen, mineralen en andere zaken die goed zijn voor de gezondheid. Europese onderzoeken tonen dan weer wel een hoger gehalte gezonde vetzuren in melk aan van koeien die op een biologisch verantwoorde manier gehouden worden. Ook primitieve tarwevariëteiten bevatten over het algemeen hogere gehaltes aan essentiële mineralen en minder zware metalen, ongeacht waar zij geteeld worden.