Bio, een bewuste keuze!

zondag, 24 januari, 2016 - 23:00

We isoleren onze huizen zorgvuldiger, bouwen meer en meer passiefhuizen en we kiezen bij voorkeur voor groene stroom. We nemen al eens vaker de fiets, carpoolen wanneer mogelijk en een elektrische auto is niet langer iets van de toekomst.

Ook wat onze voeding betreft, maken we bewustere keuzes. In een doorsneesupermarkt groeit het aanbod aan biologische producten exponentieel. Heel wat consumenten trekken naar natuur- of biowinkels omdat ze weten dat de producten daar met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Bio-Planet biedt - zoals de naam het zegt - een 100 % biologisch assortiment aan. Van dagverse groenten en fruit over brood en beleg tot vlees en vleesvervangers. Maar ook schoonmaakproducten, boeken en zelfs verzorgingsproducten.

 

‘Bio’, wat is dat eigenlijk? 

 

De termen ‘bio’ en ‘biologisch’ zijn wettelijk beschermd en mogen alleen gebruikt worden door producenten die de normen van de Europese biowetgeving respecteren. Als het biologo van de Europese Unie, het Euroleaf (blad uit witte sterretjes op groene achtergrond), op een verpakking prijkt, dan weet je dat het product dat je vasthoudt 100 % biologisch is. Dus: dat het voldoet aan de strenge EU-regels voor biologische voeding.

Biologische landbouw stelt de aandacht voor het milieu voorop. Er worden geen kunstmatige meststoffen voor gebruikt en genetisch gemodificeerde organismen zijn helemaal uit den boze. Door afwisselend verschillende gewassen te kweken op een stuk grond, verbetert de vruchtbaarheid ervan. Het gebruik van stalmest en compost zorgt voor de broodnodige natuurlijke extra’s. Bij bioveeteelt krijgen de dieren zelf biologische voeding voorgeschoteld. En ze krijgen ook alle ruimte die ze nodig hebben om zich op natuurlijke wijze ten volle te ontwikkelen.  

Bioproducenten gebruiken geen kunstmatige kleurstoffen en voegen alleen natuurlijke aroma’s toe aan hun producten. Het gebruik van additieven wordt tot een minimum beperkt en ligt strikt wettelijk vast. Supermarkten zoals Bio-Planet zweren bij een 100 % biologisch aanbod.

 

Kies voor bio-ingrediënten en maak de gerechten van VTM Koken helemaal bio. Van groenten en fruit, rijst en deegwaren over vis of vlees tot bier, wijn, melk en alles daartussen. Het is allemaal biologisch verkrijgbaar. Tijdens de Bio Vijfdaagse zetten we elke dag een lekker biogerecht in de kijker. Smakelijk!

 

Inspiratie?

Pompoensoep met portobello en pittige crunch

Gebakken seitan met zoete aardappel en witloof

Boterkoekjes met Matcha en witte chocolade

 

Bio, een bewuste keuze!

‘Een lekker gerecht, dat begint bij steengoede ingrediënten. Bij Bio-Planet vind je de beste der aarde. Op en top biologisch. Op en top heerlijk.’

 

Meer weten?