BK Cocktail Shaken: "Hannah Van Ongevalle, de beste barvrouw van België!"

Johan Van Droogenbroeck
dinsdag, 10 juni, 2014 - 16:41

De ravissante Van Ongevalle met amper twee jaar ervaring achter de bar nam het tijdens de Belgische finale op tegen 10 van ’s lands meest getalenteerde bartenders. Naast Hannah viel er slechts één andere vrouwelijke kandidaat in het deelnemersveld te bespeuren - Sofie Ketels (Clapotis in De Panne) - waarmee de waardeverhoudingen in de Belgisch barscene nog maar eens pijnlijk duidelijk werden. Dat een van zelfvertrouwen blakende Hannah Van Ongevalle haar collega’s het nakijken gaf tijdens deze finale is trouwens ook een unicum. Voor het eerst in zes jaar stuurt ons land een vrouw naar het wereldkampioenschap van de cocktailwedstrijd ‘World Class’, welke zal plaatsvinden in Engeland en Schotland van 27 juli tot en met 2 augustus.

Maar terug naar de razend spannende wedstrijd welke uit twee onderdelen bestond. Zo moesten de 11 kandidaten eerst een ‘Signature Cocktail’ voor de vierkoppige vakjury bereiden. Deze bestond uit de Belgische winnaar van vorig jaar, Carl Van Droogenbroeck (Cocktails at Nine Antwerpen), communicatie-adviseur Gerty Christoffels, Global Scotch Whisky Ambassador Donald Colville en sommelier-eigernaar van Les Elleveurs in Halle Andy De Brouwer. Het tweede luik van de wedstrijd was de ‘Market Challenge’ waarbij de deelnemers met een beperkt budget van 20 € hun ingrediënten mochten aankopen in de Gentse speciaalzaak Aula en Dille & Kamille. Net zoals bij de ‘Signature Cocktail’ proef waren de technieken en gebruikte sterke dranken vrij te kiezen.

Het was aan de bartenders om tijdens hun presentatie de jury te overtuigen van hun vakkennis en vaardigheid en dit tegen een onverbiddelijk verder tikkende klok. Elke presentatie mocht maximum 7 minuten duren en bij het overschrijden van deze tijdspanne werden er 10 strafpunten per minuut aangerekend. Snelheid troef dus, al mocht dit absoluut geen impact hebben op de kwaliteit van de cocktails, de creativiteit en de presentatie.

De ‘Signature Cocktail’ challenge werd op ludieke wijze door Jef ‘El Jefé’ Berben afgetrapt, die zijn opwachting maakte in een Darth Vader outfit. Als ijsbreker kon deze presentatie alvast tellen. Al snel viel op dat het niveau van deze wedstrijd bijzonder hoog lag, iets wat Carl Van Droogenbroeck na de wedstrijd ook wist te beamen. Als nieuwbakken barmannen in niets moeten onderdoen voor gevestigde namen, dan krijg je een bijzonder interessante wedstrijd en dat werd het dus ook. Wij zagen een pak straffe presentaties maar het was Benjamin ‘Benji’ Bruyneel van de Gentse bar Jigger’s The Noble Drugstore die deze ronde terecht achter zijn naam mocht schrijven.

Ook tijdens de ‘Market Challenge’ waarbij de deelnemers een cocktail aan de stad Gent dienden op te dragen, wisselde de ene sterke presentatie de andere af. Het was Jürgen Nobels, de barman van Uncle Babe’s Burger Bar die de vakjury met zijn presentatie en cocktail ‘Fun Park’ het meest voor zich wist te winnen. Sterk werk want de presentatie van Nobels klokte af op 8 minuten en dertig seconden, wat twintig strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd betekende. Twee Gentse winnaars voor de afzonderlijke categorieën dus maar de oppergaai, die ging naar Knokke.

Wij vroegen Donald Colville of het Hannah haar glimlach, cocktails, goocheltruc of presentatie was dat de uiteindelijke doorslag in haar voordeel gaf en deze wist ons te zeggen dat de top vier bijzonder dicht bij elkaar lag. “Stuk voor stuk uitmuntende kandidaten waarbij Van Ongevalle over de twee proeven het meest consistent wist te presenteren”.  Hannah overtuigde de jury met een signature cocktail die ze ‘Two of hearts’ doopte en bestond uit Talisker Storm whisky, Tequila Don Julio, sherry, zelfgemaakte bitters op basis van geroosterde amandelen en sinaasappelzest, en een zelfgemaakte siroop van agave en zwarte thee. In haar tweede cocktail gebruikte ze Talisker 10 jaar, rode porto, rode vermout, meloen, basilicum en Gandaham. “Ik ben ongelooflijk blij en verrast. Ik heb geprobeerd om de jury en het publiek een goed gevoel te geven dat ze zich zullen blijven herinneren en daarin ben ik geslaagd. Ik vind het een eer om tot de selectie van beste bartenders ter wereld te behoren. Ik zal ons land fier maken op de internationale finale, daar kan je van op aan”, aldus Hannah.

Alvorens op 27 juli naar de ‘Globals Final’ te trekken zal Hannah van 16 tot 18 juni nog op bootcamp vertrekken naar Berlijn waar ze samen met de andere West-Europese winnaars hun techniek verder proberen op te krikken en klaargestoomd worden voor de grote finale. Wordt vervolgd!