Citrusgadgets: sap, spray en zestes

woensdag, 20 november, 2013 - 12:00
keuken gadgets

 

Handpers

Citroenpersen, gaande van een spotgoedkope, eenvoudige houten pers tot de dure designautomaten, je zou er een hele winkel mee kunnen vullen. Op aanraden van Jamie Oliver heb ik me ooit zo’n houten pers gekocht maar deze ligt verdacht vaak in de keukenlade. Net als de antieke glazen pers die ik in de lokale kringwinkel op de kop wist te tikken en het opzetstuk voor de keukenrobot trouwens. Allemaal de schuld van een simpele doch geniale handpers welke ik na het bezoek aan verschillende cocktailbars in huis heb gehaald. Er is een duo-exemplaar te verkrijgen voor citroenen en limoenen en een grotere versie voor sinaasappels. Plaats een halve citroen of limoen met de bolle kant naar buiten in de pers, sluit deze en knijp de twee handvaten samen. De halve vrucht wordt als het ware binnenstebuiten gekeerd en het vruchtvlees geplet, iets wat resulteert in een maximum aan sap en een minimum aan velletjes. Onmisbaar in de cocktailbar alsook de keuken van ‘Inspector Gadget’.

Lekue Citrus Spray Set

Wanneer er niet meer dan een vleugje sap van je favoriete citrusvrucht nodig is om een gerecht op smaak te brengen, dan is de ‘Lekue Citrus Spray Set’ de ultieme oplossing. Voor een luttele 16 € schaf je jezelf zo’n set aan met daarin twee handige hebbedingetjes die je zonder enig probleem in een appelsien, citroen, limoen of clementine draait. Met je hand voorzichtig de citrusvrucht ‘kneden’ en vervolgens kan je met een druk op de knop het sap ‘sprayen’.  Ideaal voor slaatjes, visbereidingen en de occasionele gin tonic. De bijhorende schaaltjes laten je toe de citroen met ingedraaide spuiter netjes rechtop je keukenblad te plaatsen. De verschillende onderdelen kunnen zonder problemen na gebruik in de afwasmachine, iets wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Cuisipro rasp

‘Zeste’, je bent het woordje ongetwijfeld al een keertje tegengekomen in een recept. Hier wordt niet meer of minder dan de schil van een citrusvrucht mee bedoelt, liefst nog zonder de bittere witte onderlaag.  Onmisbaar in mijn keuken, en bijgevolg een absolute aanrader is wel de fijne Cuisipro handrasp. Ideaal om de schil van een citrusvrucht tot ragfijne zestes te herleiden. Ook uitermate geschikt om bijvoorbeeld een beetje Parmigiano over een pasta, of wat chocolade over een dessert te raspen.