Confituur maken: de basisregels
De zomer, dat is het moment van veel verse vruchten en groenten. Ideaal om confituur van te maken.
Daarom hebben we wat tips en tricks verzameld. Hoe ga je nu het best te werk? Welk materiaal heb je nodig? Etc.
Confituur, jam, gelei, marmelade, what's in a name?
Jam is eigenlijk de Nederlandse term voor confituur. Confituur maak je met stukken fruit of groenten en suiker. Gelei maak je alleen met het sap van de vruchten en suiker. Hierdoor is het resultaat veel helderder. Marmelade is dan weer een jam of confituur op basis van de schillen en het vruchtvlees van citrusvruchten. Chutney, tenslotte, is zoetzuur en eet je als bijgerecht. Het is op basis van fruit- of groentenpuree met lekker veel kruiden.
Materiaal
Alles gaat beter als je het juiste materiaal heb, zo ook bij confituur of gelei maken. Wat is er essentieel volgens Madam Confituur?
- 1 grote kookpot
- Houten lepel met lange steel
- Pureestamper: om fruit plat te stampen
- Schuimspaan: om schuim weg te halen of fruitpitjes te verwijderen.
- Maatbeker of trechter: zo kan je mooi en proper gieten in een potje.
- Kruidenzakjes- of theeklem: ideaal om kruiden te verwijderen na het meekoken.
- Netel- of kaasdoek + puntzeef: nodig als je gelei wil maken. Tip: giet er eerst kokend water door, zo krijg je het steriel.
Bokalen: vullen en reinigen
Weckpot of typische confituurpotten, die kennen iedereen wel. Belangrijk is om ze eerst te steriliseren. Was ze goed uit en kook ze enkele minuten in een kookpot vol kokend water. Laat de potjes ook even meekoken. Wie wil, kan ze dan even in de oven steken om te drogen. Afdrogen doe je met een propere handdoek.
Vul ze voorzichtig op met bijvoorbeeld een maatbeker. Hoe minder lucht hoe beter, dus hoe voller hoe beter. Draai ze dicht en draai een paar minuten om. Zet terug recht en laat afkoelen en opstijven. Bij een rubberen ring vul je ze op tot net onder de rand. Toch wat gemorst? Met een papieren zakdoek of wat keukenpapier krijg je het wel proper.
Suiker
Omdat suiker een bewaarmiddel is, moeten we dit toevoegen bij het confituur maken. Geen suiker is geen confituur.
- Gewone kristalsuiker: als je vruchten genoeg pectine bevatten. Anders moet je pectinepoeder toevoegen.
- Confituur- of geleisuiker: combinatie van kristalsuiker en pectine. Er bestaan verschillende verhoudingen.
- Andere zoetstoffen: het lijstje is te lang om op te sommen, maar er bestaan wel wat alternatieven. Agavesiroop, tagatesse, stevia, zusto...het hangt er allemaal een beetje van af. Elk recept is anders, de smaak is ook altijd niet hetzelfde, dus afhankelijk van welk product moet je het recept aanpassen. Pectine of Agaragar toevoegen zal wel meestal noodzakelijk zijn.
Recepten
Zin gekregen in zelf confituur maken? Ontdek dan hier een paar van de heerlijke recepten uit De Confituurbijbel van Madam Confituur.
De Confituurbijbel
Dit is een recept van Madam Confituur uit haar Conftuurbijbel.
In het boek vind je de recepten voor de beste confituur, gelei, marmelade en chutney.