Culinair Barcelona

dinsdag, 21 mei, 2013 - 20:30

Cuarenta y uno grados

Cuarenta y uno grados is een cocktailbar die eigendom is van de gebroeders Adria, de vroegere eigenaars van het voormalige nummer één restaurant, El BulliZe serveren er hoogstaande cocktails met gastronomische hapjes op het niveau van El Bulli. De cocktail van het huis is de 'Pizzicato 5', deze bestaat onder andere uit sake, verschillende Japanse ingrediënten en kruiden en het opvallende bestanddeel, pruimtabak. De sferische olijf is het meest befaamde hapje en signatuurproduct van El Bulli. Het is een klassieker uit de moleculiare keuken, waarbij een klassieke olijf gemixt wordt en aan de hand van alelrlei poedertjes omgetoverd wordt tot een olijvenbonbon die 'ontploft' in je mond. Zeker eens een bezoekje waard wanneer je in de stad bent, maar vergeet zeker niet op voorhand te reserveren! 

La Boqueria

La Boqueria is de grootste versmakt van Spanje, gelegen aan de Rambla de Sant Joseph in Barcelona. Deze markt heeft, naar verluidt, het uitgebreidste vers assortiment van heel Europa. Hier, maar ook op de overige markten in de stad, vindt men het hele jaar door een enorme hoeveelheid aan verse vis, schaal- en schelpdieren in levende en bewegende staat, inktvis, krab en kreeft in alle soorten en maten, cigalas (Galicische rivierkreeft), galeras (bidsprinkhaankreeft), mairas (meditterrane sardines), maar ook almejas en chirlas (venusschelpen), en navajas (scheermesschelpen). Rond oktober en november vindt men er een ongekend aantal paddenstoelen.

De markt opende zijn deuren reeds in 1840. De naam 'Boqueria' komt van de oude Catalaanse vertaling die zo veel zou betekenen als 'plaats waar geitenbokvlees verkocht wordt'. De markt is van maandag tot zaterdag open van 8.00 uur. tot 20.30 uur.