Culinaire steden Napels en Sorrento

dinsdag, 28 mei, 2013 - 20:30

Napels

Napels is de derde grootste stad van Italië en de grootste van Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens de hoofdstad van de provincie Napels en de regio Campanië.

Napels heeft een specifieke cultuur en rijke geschiedenis. Zo spreekt men er een eigen dialect, het Napolitaans, dat zo hard afwijkt van het Italiaans dat het quasi een taal op zichzelf is.

Ook op het gebied van eten en drinken neemt Napels een vooraanstaande positie in. Veel typisch Italiaanse gerechten zijn uit deze stad afkomstig, of zijn via Napels bekend geworden, zoals pizza, Italiaans ijs, espresso en spaghetti. Wanneer je in Napels bent moet je zeker eens een bezoekje brengen aan Trianon, deze pizzeria wordt beschouwd als één van de beste van de stad.

Sorrento

Sorrento is gelegen op het schiereiland Sorrentina en ligt op een tufstenenplateau dat zich enkele tientallen meters boven de zeespiegel verheft. Sorrento was één van de eerste toeristische trekpleisters van Italië, ook de citroenplantages, wijnbouw en voedingsmiddelenindustrie zijn belangrijk voor de stad. De typische keuken van Sorrento wordt gekenmerkt door eenvoudige, smakelijke gerechten die bereidt zijn met basisingrediënten uit de Mediterrane keuken. Olie, tomaten, kaas en kruiden vormen de basis voor heerlijke pasta's, pizza's en salades. Daar is Sorrento, door zijn ligging aan de zee, een ideale plaats om kraakverse vis en schaaldieren te eten.