Culiquiz op de Boekenbeurs

dinsdag, 15 november, 2011 - 10:50
kookboeken

Gastheer Bruno Wynendaele stelde de culinaire vragen met veel smaak, en moest voorkomen dat de chefs de messen niet met mekaar kruisten.

In het eerste team traden sterrenchef Felix Alen, hobbykok Claudia Allemeersch en ‘Echte mannen spelen met vuur’-man Curd Velghe aan. Tegenover hen stonden hobbykok 2 Johan Engelen, sympathieke Brusseleir –en stoempspecialist Albert Verdeyen en ranke gezonde-voedingsspecialiste Pascale Naessens.

Het team van Claudia nam meteen een vliegende start en scoorde goed in de gokronde. Zo wisten ze bij benadering dat de langste friet ter wereld 9 meter, 79 cm en 4 mm (!) lang is. In een volgende ronde kregen de teams de aartsmoeilijke taak om 4 Belgische pilsbieren te herkennen in een proeftest. Albert Verdeyen bleek een kenner te zijn, iets zegt ons dat de ‘Brusseleir van ’t joar’ wel eens vaker op café gaat.

De sfeer kwam er goed in tijdens de muziekronde, waarbij de teams klassiekers moesten herkennen als het Pizzalied van André Van Duin en when the moon hits you eye like a big pizza pie - That’s Amore van Dean Martin. En het publiek zong lustig mee.

In een volgende ronde kregen de kandidaten een lijst met ingrediënten en moesten ze het gerecht raden: een halve liter melk, 200 gr kristalsuiker, 5 eieren, vanillesuiker, kaneel, 50 gr rozijnen en … 300 gr brood. Wist jij even snel als Claudia dat het om broodpudding gaat? Pascale Naessens dan weer maakte haar naam als dieet-experte meer dan waar en wist alle vragen daaromtrent foutloos te beantwoorden.

De score van beide teams ging vrij gelijk op tijdens de quiz, maar uiteindelijk haalde het team van Albert Verdeyen de overwinning binnen met het juiste antwoord te geven op de vraag: ‘Er is een lineair verband tussen iemands gewicht en …’? Het jaarlijkse salaris!

Proficiat Johan, Albert en Pascale!