Curry en kokosnoten - Een culinaire reis door Thailand: deel 1

woensdag, 2 november, 2011 - 09:56

Om een reisbestemming te kiezen, laat ik me meestal leiden door mijn smaakpapillen. Thailand, met zijn heerlijke curries, exotisch fruit, brandend hete pepers en licht verteerbare rijstgerechten was zodoende een zeer gemakkelijke keuze. De prachtig witte stranden, de stralende zon en mooie bergketens zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.

Het eerste wat je meteen opvalt als je landt in Bangkok, is de doordringende geur die je in de zinderende hitte tegemoet komt. Een geur van gefermenteerde vis, niet bepaald lustopwekkend, maar vreemd genoeg raak je die geur snel gewend. Van gefermenteerde vis wordt vissaus gemaakt, die gebruikt wordt in elke curry. Enkele druppels van dit penetrant geurend sausje geeft de curry een hele nieuwe dimensie, maar meer daarover later.

Thailand heeft een zeer uitgebreide eetcultuur, dat merk je meteen. Overal waar je komt, van miljoenenstad Bangkok tot kleine dorpjes in de bergen, is de weg bezaaid met eetstalletjes. En al snel ontdek ik: hoe rudimentairder de eetgelegenheid, des te lekkerder het eten! Het lijkt alsof de Thai geen enkel oog hebben voor ‘gezelligheid’, met overal plastieken stoelen, stroperige muziek en TL-verlichting, maar de liefde wordt eens te meer in het eten gestoken.

Eén van de lekkerste plaatsen waar ik heb gegeten, was toen we met brommertjes door het bergachtige Noorden reden, en met een rommelende maag halt hielden aan een klein stalletje langs de weg. Ik koos voor khao soi,  een soep met kip en gefrituurde noedels, een lokale specialiteit. De bouillon was heerlijk sterk en smaakvol, op smaak gebracht met pittige curry, en er dreven knapperige groentjes in en een sappig kippenboutje. In de soep zaten ook malse dikke noedels, met daarbovenop nog krokant gefrituurde noedels.  Een explosie van smaken en texturen, en dat allemaal voor een luttele 40 baht (ofwel één euro!), zomaar langs de kant van de weg.

Dit belooft een fantastische culinaire reis te worden, zoveel is zeker!

Lees ook de andere artikels uit de reeks 
"Curry en kokosnoten - een culinaire reis door Thailand"
Deel 2, een kookcursus
Deel 3, de kookcursus - zelf aan de slag!
Deel 4, Thai street food