Curry en kokosnoten - Een culinaire reis door Thailand: deel 2, een kookcursus

maandag, 7 november, 2011 - 14:19

Thuis kook ik wel eens Thais, meestal met potjes currypasta uit de Aziatische winkel. Lekker, maar het moet beter kunnen! Daarom schrijf ik me in Chiang Mai, de grootste stad in het bergachtige noorden van Thailand, in voor een kookcursus. Er is een enorm uitgebreide keuze aan kookcursussen, bij een restaurant zelf tot meerdaagse verblijven op het platteland. Ik kies voor een dagcursus op een bioboerderij, The Chiang Mai Thai Farm Cooking school, waar bijna alle fruit, kruiden en groenten die we zullen gebruiken zelfgekweekt zijn, en uiteraard organisch.

Naast mezelf, hebben ook 5 andere enthousiastelingen zich ingeschreven voor de cursus, en we worden ’s ochtends opgepikt in een busje aan ons hotel en naar de boerderij gebracht, maar eerst brengen we een bezoek aan een lokaal marktje. Apsara is onze gids, kokkin en ‘friend for one day’, we mogen haar alles vragen, en zij zal ons inleiden in de wonderen van de Thaise keuken.

Op de markt toont Apsara hoe verse kokosroom wordt gemaakt: rijpe kokosnoten worden geraspt en dan geperst in een speciale machine daar ter plekke. Maar ze verzekert ons dat kokosmelk in blik of brik zeker ook geschikt is! Verder leer ik bij dat vissaus van ansjovis gemaakt wordt, en één van de belangrijkste smaakmakers in de Thaise keuken is. Oestersaus is dan weer erg geschikt om te ‘wokken’, omdat er suiker inzit, en dus zorgt voor een kleverig effect. Mushroom sauce is een goed vegetarisch alternatief op oestersaus.

In het busje krijgen we ook een blaadje met een 20-tal typische Thaise gerechten, waaruit we dan 6 schotels mogen kiezen om klaar te maken. Een moeilijke keuze, maar gelukkig spreken mijn medeleerling-koks af om veel verschillende dingen te kiezen, zodat we alles zeker en vast kunnen proeven.

Op de boerderij aangekomen krijgen we eerst een rondleiding en komen we in een soort van tuin van Eden terecht, waar al die heerlijke exotische groenten en fruit zomaar voor het grijpen liggen. Ooit al eens een ananas zien groeien? Best wel spectulair hoor! Uiteraard plukken we ook tal van kruiden die we later in de keuken zullen nodig hebben.

Lees ook de andere artikels uit de reeks 
"Curry en kokosnoten - een culinaire reis door Thailand"
Deel 1
Deel 3, de kookcursus - zelf aan de slag!
Deel 4, Thai street food