Curry en kokosnoten – Een culinaire reis door Thailand: deel 3, de kookcursus – zelf aan de slag!

woensdag, 16 november, 2011 - 13:28

Vorige week vertelde ik hoe ik op kookcursus ging op een bioboerderij in Chiang Mai. Na een boeiende rondleiding op een lokale markt en op de bio-boerderij is het moment eindelijk aangebroken om zelf aan de slag te gaan!

Eerst krijgen we een demonstratie hoe rijst gekookt wordt, ook een zeer belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken. Sticky rice wordt in een bamboe stoommand gemaakt, en de typische Thaise jasmijnrijst in een rijstkoker. De hoeveelheid water is gemakkelijk af te meten door je platte hand op de rijst in de pot te leggen en dan te overgieten met water tot je hand net onder staat. Onze kokkin maakte wel gevat notie dat die hoeveelheid een beetje moet aangepast worden naar onze ‘Westerse kolenschoppen’.

Dan kan het koken beginnen! Eerst maken we onze eigen currypasta. Hiervoor stampen we de ingrediënten fijn in een grote vijzel. Een intensief werkje, maar de geuren die opstijgen zijn hemels! Met deze currypasta maken we dan een rode currysoep met kip. Verder staat er ook de typische tom yam kung op het menu: een zuur-zoet-pikante soep met scampi, en geroerbakte kip met basilicum.

Apsara reikt ons telkens een schotel aan met de nodige ingrediënten, toont ons hoe je het gerecht maakt, en we mogen dan zelf aan de slag aan ons eigen kookeilandje. Na al deze heerlijkheden verorberd te hebben, maken we ook nog een dessertje: sticky rice met kokos en mango. Een zalige afsluiter, maar tegen dan heb ik toch echt wel mijn buikje rond gegeten.

En dan blijkt dat we nog pad thai gaan maken, hét Thaise noedelgerecht bij uitstek, met kip en cashewnoten. Gelukkig krijgen we dat netjes mee in een zakje, mét stokjes, om later nog van te genieten!

Lees ook de andere artikels uit de reeks
"Curry en kokosnoten - een culinaire reis door Thailand"
Deel 1
Deel 2, een kookcursus
Deel 4, Thai street food