Curry en kokosnoten – Een culinaire reis door Thailand: deel 4 – Thai street food

dinsdag, 22 november, 2011 - 13:58

Overal waar je komt in Thailand, van grootstad Bangkok tot een klein dorpje in de bergen, stijgen heerlijke dampen op van de eetkraampjes op straat. Omkomen van de honger zal je er nooit, toch niet als je zo’n 40 baht (omgerekend 1 euro!) op zak hebt, want voor dat luttele bedrag kan je er je buikje rond eten!

De meest kleurrijke kraampjes van al zijn uiteraard de fruitkraampjes. Die springen overal in het oog, langs de kant van de weg, en op de oneindig vele marktjes in stad en dorp. Langs de kant van de weg verkopen ze vaak maar één of twee fruitsoorten, die in de regio geoogst worden. Op reis heb ik altijd een klein zakmes op zak, en stop ik steevast aan een kraampje als ze er een fruitsoort verkopen die ik nog niet ken. Een beetje avontuurlijk, soms draait dat uit op een heerlijk sappige exotische fruitsoort (mangosteen, rambutan, jackfruit), soms ook op een miskoop wanneer het blijkt dat ik een groente gekocht heb die je 3 uur lang moet gaarstoven. Zo is er ook de doerian, een grote vrucht met pieken op, die een enorme geur van verrotting verspreidt eens opengesneden. Smaken doet het niet veel beter, maar de Thai zijn er gek op! De geur is zo penetrant echter, dat het op sommige plaatsen verboden is om doerian mee te nemen, er bestaan zelfs speciale verbodsbordjes voor!

Barbecueën is ook hot in Thailand, en je vindt niet enkel rokende tonnen langs de kant van de weg, ook op overdekte markten, op boten, en ze deden zelf van vuurtje stook toen ik een trekking deed in de bergen ín een houten berghutje! Op die barbecue ligt ook alles wat braadbaar is, erg pikante worstjes, volledige kippen en zelfs hardgekookte eitjes blijkbaar.

Opvallend is ook dat al het eten ter plekke bereid wordt, of dat nu in een klein restaurantje met plastieken stoeltjes is, of een vuurtje met wok gemonteerd op een brommertje. Bij te weinig klandizie rijden die brommertjes trouwens gewoon verder naar een volgende hotspot. Elk kraampje heeft ook zijn specialiteit, er zijn er zelfs met allerlei gefrituurde insecten, één van de weinige kraampjes waar ik niet watertandend aan voorbij ging…

Lees ook de andere artikels uit de reeks
"Curry en kokosnoten - een culinaire reis door Thailand"
Deel 1
Deel 2, een kookcursus
Deel 3, de kookcursus - zelf aan de slag!