De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Bierproeverij in Hertog Jan

dinsdag, 2 april, 2013 - 17:28

In de vijfde aflevering van De Beste Hobbykok van Vlaanderen op dinsdag 2 april 2013 toont Gert de hobbykoks dat gastronomie niet noodzakelijk gepaard gaat met wijn. Hij neemt de kookfanaten mee naar Ploegsteert, de streek rond Poperinge: de laatste stad in België waar de hop en haar vruchten worden geteeld. De scheuten van deze hop zijn een echte delicatesse in de culinaire wereld. Nadat de hobbykoks hun eigen hoppescheuten hebben geplukt, worden ze door Gert uitgenodigd in zijn eigen restaurant Hertog Jan. Biersommelier Joachim Boudens verwent er ieders smaakpapillen met een variatie bijzondere Belgische bieren, en Gert toont hen hoe ze creatief aan de slag kunnen met hun oogst.

De hobbykoks zien vervolgens hun natte droom werkelijkheid worden: ze mogen exclusief zélf achter de fornuizen van Hertog Jan plaatsnemen. Ze zullen in duo moeten bewijzen dat ze zich perfect uit de slag weten de trekken met bier en ‘de truffel van West-Vlaanderen’: verse hoppescheuten. Houden bierliefhebbers Bram, Carl en Koen de mannelijke eer hoog met deze test of trekken de vrouwen aan het langste eind?

‘s Anderendaags wachten Gert en Sergio de kandidaten op bij brouwerij de Hoorn in Leuven, de bakermat van Stella Artois. Na de tips van Gerts biersommelier Joachim, mogen ze daar zelf een creatief gerecht samenstellen dat matcht bij het bier dat ze van de sterrenchefs toegewezen krijgen. Food paring, zoals dat in culinaire sferen wordt genoemd, ofwel ingrediënten uitzoeken op basis van de smaken in een bepaald bier. Terwijl Fang een origineel idee uitwerkt met appelbier, krijgt friturist Carl een simpele Jupiler voorgeschoteld. Benedikte is de waaghals van dienst en durft Gert en Sergio nog eens sint-jacobsvruchten voor te schotelen. Carla wijkt dan weer af van het klassieke pad en blaast de chefs omver met een gewaagde combinatie.