De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Het verhaal van 1001 smaken

dinsdag, 9 april, 2013 - 11:22

Hij neemt zijn pupillen mee op een culinaire reis naar het Midden-Oosten en laat hen proeven van de aromatische kruiden, lokale producten en verrassende smaaksensaties uit de regio.

Sergio trakteert de hobbykoks op een typisch Marokkaans ontbijt bij restaurant Fez en wacht hen vervolgens op bij Finjan in Antwerpen: de enige pitazaak in ons land met een vermelding in de Gault-Millaugids. Dat die vermelding allesbehalve onverdiend is, wordt al snel duidelijk wanneer de koks de specialiteiten van het huis te proeven krijgen. Voor sommige koks gaat een nieuwe wereld open bij het proeven van falafel of köfte, anderen zijn perfect vertrouwd met de Oosterse ingrediënten.

Na een uitgebreide proeverij, is het aan de hobbykoks om de handen uit de mouwen te steken. Sergio wil van hen een eigen versie van een Midden-Oosterse fastfoodschotel proeven. Daarop wil hij een traditionele köfte terugvinden in combinatie met twee Arabische side dishes. Fang neemt risico’s door met hummus te werken: een product dat ze naar eigen zeggen al 1.000 keer uitprobeerde, maar dat ook al 1.000 op een sisser uitdraaide. Carl gaat voor vegetarische balletjes, maar ziet die als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer ze de frietketel ingaan. Benedikte, die lijkt volgens Sergio dan weer rechtstreeks uit het Midden-Oosten af te stammen.

Op dag twee van hun culinaire reis in eigen land trekken de hobbykoks naar de Brusselse Zuidmarkt, waar ook Gert De Mangeleer hen vervoegt. Met vers lamsvlees en de bijzondere ingrediënten die de chefs hen aanreiken, moeten de kandidaten een wereldse smaaksensatie zien te creëren. Dat doen ze in het prachtige decor van Au Ryad in Brussel. Bram hoopt aan de verwachtingen te voldoen met zijn K3-lamstajine, Carla steekt een tandje bij voor de presentatie van haar gerecht en Sarah ontpopt zich stilaan als een geduchte concurrente voor haar collega’s. Slagen Bram, Carl en Koen erin de eer van de mannelijke koks hoog te houden? Of kunnen ze niet op tegen de culinaire uitspattingen van de dames?