De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Hoogspanning in het culinair atelier

maandag, 15 april, 2013 - 12:03

Acht hobbykoks zijn nog in de running om uitgeroepen te worden tot dé beste hobbykok van Vlaanderen. Acht hobbykoks, waarvan er na de zevende aflevering op dinsdag 16 april 2013 alweer twee het strijdtoneel moeten verlaten. Dan schakelt De Beste Hobbykok van Vlaanderen namelijk een versnelling hoger en maken de kandidaten zich klaar voor de tweede fase van de wedstrijd, die ze zullen doorbrengen in het culinair atelier.

Chefs Gert De Mangeleer en Sergio Herman voeren de druk vanaf dinsdag stevig op. Ze nodigen de hobbykoks uit in Gent, waar een prachtig culinair atelier hen opwacht. In dit atelier zullen de hobbykoks de komende weken de kans krijgen om samen met de driesterrenchefs in de potten te roeren. “Het culinair atelier is als een speeltuin. Het is de bedoeling om de hobbykoks te gaan perfectioneren. We willen het niveau opkrikken door als het ware personal trainers te worden”, aldus Gert.

Maar om effectief achter het fornuis te mogen plaatsnemen, moeten de kandidaten eerst slagen voor een praktisch examen. In het culinair atelier hebben Gert en Sergio drie koelkasten opgesteld: één met vis, één met vlees en één met groenten. De hobbykoks kiezen een koelkast uit en moeten met de ingrediënten die ze terugvinden een volwaardige maaltijd bereiden in amper 30 minuten. Alles wat uit de koelkast genomen wordt moet ook effectief verwerkt worden, en producten omruilen is uit den boze.

De lat ligt hoog, want enkel de zes beste koks gaan door naar de volgende fase in het Hobbykok-avontuur. De stress is dan ook duidelijk voelbaar in het culinair atelier. Carla mag als eerste een koelkast opentrekken en gaat voor een groentebereiding volgens het principe less is more. Stephanie en Benedikte proberen creatief uit de hoek te komen met vlees, Bram en Sofia doen hetzelfde met vis. Koen kiest een bereiding met duif, maar neemt zonder het te beseffen een groot risico door spruitjes in zijn mandje te laden. Zoals heel wat Vlamingen is ook topchef Sergio Herman er niet gek van. Zijn waarschuwing spreekt dan ook boekdelen: “Ik wil niet zo een gekookte stinkbom hé”. Voor Sarah wordt het een dag om snel te doorspartelen. Zij is al de hele week ziek en is haar dynamiek even kwijt. Dat ontgaat ook de chefs niet. Betekent deze off day het einde van de wedstrijd of toont ze de chefs dat ze er ook op moeilijke momenten staat?