De Beste Hobbykok van Vlaanderen schiet uit de startblokken

dinsdag, 5 maart, 2013 - 13:33

Ijzersterke smaakpapillen, perfecte kooktechnieken, een vlijmscherp oog voor afwerking en presentatie en bovenal een eindeloze passie voor koken: dat zijn de kwaliteiten die De Beste Hobbykok van Vlaanderen in huis moet hebben. Vanaf dinsdag 5 maart 2013 schiet de culinaire wedstrijd opnieuw uit de startblokken en gaan driesterrenchefs Sergio Herman en Gert De Mangeleer op zoek naar die ene ruwe, culinaire diamant.

Vlaanderen schreef zich opnieuw massaal in om zijn kookkunsten te tonen op het kleine scherm. Topchefs Sergio Herman en Gert De Mangeleer nemen de hobbykoks dit jaar mee naar de oorsprong van hun culinaire passies. Geen vaste trainingskeuken dit seizoen, maar locaties waarmee de sterrenchefs de hobbykoks willen onderdompelen in hun leefwereld. Er wordt gekookt op locaties doorheen heel Vlaanderen en zelfs in Zeeland, de geboortestreek van Sergio.

Sergio Herman: “Ik wil de hobbykoks dit jaar meenemen in een superspannende culinaire trip. Ik ben op zoek naar de smaken, de geuren en de passie uit mijn jeugd. En dat gaat fantastisch zijn samen met Gert. Als je geen passie hebt, dan heb je geen mooi bord. Dat is een bord zonder ziel en dan heb je slecht eten.

Gert De Mangeleer: “Voor mij is De Beste Hobbykok van Vlaanderen iemand die mij iets kan brengen waar ik even stil van word. Een gerecht waarvan ik zeg: daar is over nagedacht en het is er ‘klak’ op. Het gaat hem echt om die passie voor smaak. Bij mij is die er al van toen ik nog een klein gastje was. Die smaken uit mijn kindertijd vergeet ik nooit en ik denk dat diegene die uiteindelijk Hobbykok zal winnen, ook zo iemand zal zijn.”

In de eerste aflevering op dinsdag 5 maart 2013 worden de 14 Beste Hobbykoks geselecteerd uit honderden inzendingen. Aansluitend begint de afvalrace. Alleen de zes beste hobbykoks gaan in het tweede deel van de reeks aan de slag in het culinaire atelier van Gert en Sergio. In plaats van te koken voor de chefs, zullen ze in die fase samenwerken mét de chefs. De talenten van de hobbykoks worden verder uitgespit… en de minpunten aangepakt. Maar de druk blijft, elke week opnieuw worden de hobbykoks op de proef gesteld. En de jury is onverbiddelijk, want er kan maar één de Beste zijn.

De Beste Hobbykok van Vlaanderen gaat op dinsdag 5 maart 2013 van start met de grote selectieronde. Hierin staan tientallen culinaire talenten klaar om Sergio Herman en Gert De Mangeleer van hun sokken te blazen met een zelfgekozen gerecht. De hobbykoks werden door de sterrenchefs geselecteerd uit honderden inzendingen en laten hun gerechten beoordelen op smaak, creativiteit, presentatie en techniek. Van ‘cuisine poubelle’ over moleculaire gerechten tot hoogstaande culinaire kunstwerkjes: de chefs krijgen het willens nillens voorgeschoteld.

In het kookatelier staan twintig kookunits opgesteld die een hele dag non-stop bemand zullen worden. Sommige koks spelen op safe met een traditioneel visgerecht, anderen gaan voor een risicovolle risotto of voor een sprong in het duister met kip op Afrikaanse wijze. Van Sint-Jakobsvruchten zullen Gert en Sergio de komende maanden alleszins genoeg hebben, want die worden in overvloed geserveerd. Iemand die het op de grote selectiedag over een totaal andere boeg gooit, is de Aziatische Fang Lan Lie. Zij maakt de sterrenchefs sprakeloos en overweldigt Sergio tot tranens toe met haar Oosterse maaltijdsoep op basis van kip. Dat smaakt naar meer.

Elke kandidaat die Gert en Sergio op de grote selectiedag weet te bekoren, wordt geselecteerd voor een extra kookopdracht. Die kookopdracht stelt meteen de creativiteit van de 26 uitverkoren hobbykoks op de proef. Gert en Sergio roeren nu zelf in de kookpotten en nemen ons mee naar hun kindertijd, naar hun eerste culinaire herinneringen. Sergio maakt een authentieke Zeeuwse stamppot, Gert hét perfecte ‘vogelnestje’. Aan de hobbykoks om deze twee gerechten een eigen invulling te geven. De sterrenchefs zullen elk bord blind proeven en weten dus niet welke hobbykok het gerecht heeft gemaakt. Diegene die het best scoort op smaak, presentatie en originaliteit mag zichzelf tot de veertien hobbykoks rekenen die de komende weken met Gert en Sergio dit culinaire tv-avontuur mogen aanvatten.