De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Sergio en Gert nemen de hobbykoks mee op een culinaire reis naar Catalonië

vrijdag, 17 mei, 2013 - 17:48

Sterrenchefs Gert De Mangeleer en Sergio Herman nemen Stephanie, Bram, Sarah en Carla op dinsdag 21 mei 2013 mee naar Catalonië voor een onderdompeling in de regionale keuken. Wie een zonovergoten vakantie had verwacht, heeft het mis. Wie daarentegen openstaat voor een culinaire en inspirerende ontdekkingstocht, wordt op z’n wenken bediend.

De chefs willen de ontdekking van Catalonië laten starten bij de basis: de streekproducten. Ze bezoeken de Catalaanse Anna, die zowel aan Gert als aan Sergio kwaliteitsvolle olijfolie levert. De hobbykoks gaan meteen over tot de orde van de dag: het proeven en vergelijken van verschillende oliën en plaatselijke delicatessen. Daarna mag het viertal zelf de handen uit de mouwen steken en worden ze gevraagd om de bekendste Catalaanse saus na te maken: de romescosaus. Maar welke ingrediënten heb je daar precies voor nodig? Terwijl de hobbykoks dat uitzoeken, laten de chefs zich verrassen door de typisch Catalaanse calçots. En die smaken volgens Sergio “like an angel on your tongue”.

De volgende halte die de hobbykoks aandoen is Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. Daar bezoeken ze de hipste cocktailbar van de stad: 41 Grados. De zaak wordt uitgebaat door de vroegere eigenaars van toprestaurant El Bulli en de cocktails en hapjes die er over de toonbank gaan, behoren tot de absolute wereldtop. De halve finalisten geven er hun ogen, oren en smaakpapillen de kost.

Op dag twee van het Catalaans avontuur bezoeken de hobbykoks de mooiste en grootste versmarkt van de hoofdstad: la Boqueria. Dé versmarkt voor dé hobbykok. Het viertal shopt er de ideale ingrediënten bij elkaar voor hun typisch Catalaans driegangenmenu, dat bestaat uit gazpacho, fideuà en crema catalana. En dan wordt het meteen duidelijk wie de afgelopen weken het sterkst gegroeid is en wie helaas alsnog uit de wedstrijd ligt…