De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Sergio toont de kandidaten de geheimen van de zee

dinsdag, 12 maart, 2013 - 10:08

De veertien hobbykoks die er de komende weken alles aan zullen doen om de smaakpapillen van topchefs Sergio Herman en Gert De Mangeleer in extase te brengen, zijn gekend. Dat gebeurde vorige week aan het einde van een lange, maar verrassende selectiedag.

De komende weken nemen Gert De Mangeleer en Sergio Herman de hobbykoks mee op een reis langs de herinneringen, passies en inspiratiebronnen die van hen culinaire meesters hebben gemaakt. Aan Sergio om op dinsdag 12 maart 2013 de spits af te bijten. Hij neemt het bonte gezelschap mee naar zijn heimat Zeeland. Daar dompelt hij de veertien kandidaten onder in de geheimen van de zee.

Omdat hij in zijn jeugd tonnen mosselen de revue zag passeren, heeft Sergio er vandaag een haat-liefdeverhouding mee. Maar de liefde overheerst duidelijk, en Sergio wil die passie voor het zwarte goud van de Oosterschelde overbrengen op de hobbykoks. In de gietende regen en bij vriestemperaturen trekken de kandidaten met hem op ontdekking en krijgen ze waardevolle informatie uit eerste hand. Vervolgens mogen ze zelf aan de slag gaan in de keuken van de meester: Oud Sluis. Het restaurant was vroeger een gerenommeerd mosselrestaurant dat gerund werd door Sergio’s vader en grootvader, tot de sterrenchef zelf aan het roer kwam te staan en er het culinaire walhalla van maakte dat het vandaag is.

Na een dag boordevol culinaire impulsen in Zeeland trekken de hobbykoks naar de Timmerfabriek in Vlissingen: een oude scheepswerf waar vroeger mosselkotters werden gebouwd en waar de kandidaten onder begeleiding van Gert en Sergio achter het fornuis plaatsnemen. Ze worden gevraagd om een sober, maar smaakvol gerecht klaar te maken met de rijkdommen van de zee. Een eenvoudige opdracht, of toch niet? Wie Gert en Sergio niet kan bekoren, zal alleszins de eerste hobbykok zijn die wedstrijd moet verlaten.