De Beste Hobbykok van Vlaanderen - Streetfood bepaalt tweede halve finale-plaats

maandag, 29 april, 2013 - 15:13

Zij wist Sergio Herman en Gert De Mangeleer vorige week het meest te verleiden met haar gepocheerde kabeljauw met groentelasagne en frisse dressing. Een ultieme smaaksensatie volgens de sterrenchefs. Op dinsdag 30 april 2013 delen Gert en Sergio het tweede ticket uit, maar dat krijgen de hobbykoks niet zomaar in de schoot geworpen. Er moet namelijk eerst budgetvriendelijk gekookt worden. Zonder aan smaak en kwaliteit in te boeten natuurlijk. En er staat het zeskoppige team alweer een smakelijke dag te wachten, want ze verdiepen zich in onze Belgische trots: verse frietjes. Gert neemt zijn pupillen mee naar zijn favoriete frituur, de Bosrand in Brugge, en laat hen zien hoeveel variaties er op onze Belgische frietjes bestaan.

Nadien wordt Gert met de hobbykoks verwacht in hotelschool Ter Groene Poorte, waar hijzelf, Sergio Herman en tal van andere sterrenchefs hun opleiding genoten. In de keuken van de hotelschool gunt Gert de groep een blik op zijn interpretatie van budgetvriendelijk koken. Goedkope producten worden door de sterrenchef naar een hoger niveau getild. En dan is het aan de kandidaten om Gert te overtuigen met een snelle, goedkope, creatieve en overheerlijke burger. Bram gaat voor een originele visburger, Koen kiest voor een lekker, maar duur stuk entrecote als basis.

’s Anderendaags wachten Gert en Sergio de kandidaten op in het culinair atelier, waar ze alvast een aantal streetfood-gerechten op basis van kip hebben klaargemaakt. Na de oer-Vlaamse frietjes en burgers, wordt deze keer de exotische toer opgegaan. De hobbykoks moeten spring rolls en wontons – twee typisch Aziatische streetfood-gerechten – bereiden naar het voorbeeld van Gert en Sergio. Wordt dit een thuismatch voor Fang of speelt een andere hobbykok zijn/haar Oosterse troeven uit?

De streetfood-lijn wordt ten slotte naadloos doorgetrokken bij de proef die de hobbykoks moeten afleggen met het oog op het tweede halve finale-ticket. De groep wordt verdeeld in twee werelddelen: Azië en Latijns-Amerika. Gert en Sergio willen van de kandidaten een typisch streetfood-gerecht zien op basis van kip en uit de streek die hen werd toegewezen. Geen eenvoudige opdracht, zo blijkt. Snel, goedkoop, lekker én origineel vormen opnieuw de basisvereisten om het tweede ticket voor halve finale binnen te rijven.