De Beste Hobbykok van Vlaanderen: wie verdient het eerste ticket voor de halve finale?

maandag, 22 april, 2013 - 14:45

De komende weken zal namelijk geen enkele hobbykok de trainingskeuken moeten verlaten. Integendeel: Gert en Sergio belonen alleen het allerbeste talent met een ticket richting halve finale. Maar van zekerheden is er in De Beste Hobbykok van Vlaanderen maar weinig sprake. Het zuur verdiende ticket kan namelijk te allen tijde kwijtgespeeld worden bij een ondermaatse prestatie.

Op dinsdag 23 april 2013 neemt Sergio Herman het zestal mee naar het Nederlandse Breskens, bij zijn leverancier van verse Noordzeevis. De hobbykoks leren er hoe ze een vis correct moeten fileren en mogen vervolgens aan de slag in de keuken van Sergio’s restaurant Pure C. De chef toont hen hoe het moet en doet menig mond openvallen met zijn driesterrenversie van een bouillabaisse. En dan is het aan de zes hobbykoks om dit bord te evenaren. Wie maakt de perfecte bouillabaisse? En wie slaagt daarin onder zware tijdsdruk?

De dag nadien trekt ‘de elite van hobbykokend Vlaanderen’ naar het culinair atelier dat Gert en Sergio speciaal voor hen lieten bouwen. Hier koken ze niet meer voor de chefs, maar mét de chefs.  De koks worden persoonlijk begeleid, hun talenten worden verder uitgespit en de minpunten aangepakt. Gert en Sergio tonen hen deze keer de verschillende manieren om verse vis te bereiden. Traag garen in olijfolie of in de green egg, bakken op het vel of garen op een hotstone: de mogelijkheden zijn talrijk.

Nadien is het aan de koks om de theorie om te zetten in praktijk. Verleiden met vis: zo luidt de opdracht van Gert en Sergio. Liefde gaat door de maag en het bordje dat de hobbykoks hen voorschotelen moet dat gezegde weerspiegelen. Terwijl Carla Gert en Sergio culinair probeert te verleiden met een klassieker, gooit Koen het over een moderne boeg. “Een lief, oud, rimpelig dametje met een hele mooie handtas”, dat is waar Sergio aan denkt bij het zien van Fangs bord. Zit de smaak zo juist dat zij diegene is die als eerste het ticket richting halve finale op zak steekt?