De Biersommelier - De E van Evolutie
Toch zijn er bieren die ook kunnen evolueren. En dan belanden we al snel in ons bierparadijselijk landje, waar er lambiek gemaakt wordt. De blend of versnijding van jonge en oude lambiek wordt geuze. Een goede fles oude geuze kan je tot twintig jaar bewaren. De spontane gisten in de fles zullen het bier blijvend doen evolueren, van jong fris zuur naar zachtere eiktoetsen, want een goede lambiek heeft toch gemiddeld achttien maanden op eiken vaten gelegen. Zo ook de bieren met hergisting op fles. Niet zozeer de blonde ( er zijn wel liefhebbers die hun Duvel bv. na twee jaar pas uitdrinken, ze vinden hem zachter), maar vooral de donkere bieren. Neem een zware, donkere trappist met hergisting op fles, en laat hem vijf jaar in je kelder liggen. Je zal versteld staan van wat je proeft als je hem open doet: tonen van porto en Madeira zijn je deel, iets wat je alleen maar met donkere, gebrande mouten kan bereiken.
Op het vroegere gebrande etiket van het flesje Gouden Carolus stond te lezen " onbeperkt houdbaar'. Een bier met zware alcoholgraad en gemaakt van donker mout kan het heel ver brengen. Het enige bier met een jaartal op de fles is de Chimay Grande Reserve. Ik deed eens de proef en die van 1999 was nog heel goed te drinken, behield zelfs nog wat schuim...door te proeven en te experimenteren ontdekte ik gaandeweg dat ik al mijn vooroordelen opzij moest zetten. Wij hebben in België heel wat bieren die kunnen verouderen, en hoe groter de fles, hoe beter ze verouderen. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er minder lucht inzit.
En je pilsjes? Eigenlijk drink je die toch maar zo snel mogelijk uit, en koop geen groene flesjes, en laat die zeker nooit in de zon staan. Dan krijg je een 'lichtsmaak', die vervaarlijk dicht bij kattepis komt. Groen laat sneller licht door, en pils is daar heel gevoelig aan.
In het recente nummer van Bierpassie magazine, dat zijn vijftigste nummer vierde, hebben we zelfs een Lindemans Gouden Band van vijftig jaar geproefd. Dit mythische merk is een blend van jong en oud bruin natuurlijk verzuurd bier. Een verzamelaar bezorgde ons twee flessen, waarvan er eentje niet meer drinkbaar was. Maar de andere deed ons denken aan een Chateau d'Yquem van 1918 (die we toevallig enkele weken daarvoor hadden geproefd). Zo zie je maar, bier moet niet onderdoen voor wijn!