De Biersommelier - De H van Helder

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Pils, genaamd naar het stadje, zou de meest populaire bierstijl worden, vandaag nog goed voor meer dan 95% van de wereldconsumptie. Die klare, gouden en parelende pils kon je ook maar best in een glas serveren, dan kon je pas echt genieten van het mooie uitzicht van het bier. Voor de ontdekking van de pils speelde dat geen rol. Het bier was toch troebel en werd uit stenen potten met een oor gedronken.

Koelsystemen

Naarmate de frigorificatiesystemen werden ontwikkeld steeg ook de productie van pils. Dankzij de machinale koeling kon je het hele jaar door pils brouwen en vooral… vervoeren. Tapinstallaties volgden die het bier koel konden houden en serveren, en zo veroverde het heldere bier uit Bohemen de wereld en werd het overal nagevolgd. Heineken uit Nederland in 1860. De eerste Belgische pils in 1928: Cristal Alken, overigens een Belgische kopie van het heerlijke gerstenat uit Pilsen, vandaag nog lekker gehopt met de hop uit Saaz, niet ver van Pilsen.

Terug naar troebel

Was de Belg pilsmoe op een bepaald moment? Feit is dat er vanaf de jaren zeventig en tachtig een heuse come-back gekomen is van speciale bieren, die meestal ongefilterd zijn met hergisting op fles of vat. Was hun aandeel nog 5% in de jaren zestig, de laatste veertig jaar is het steevast gegroeid om nu zo rond de 25% te blijven hangen in ons landje. Met stip genoteerd wel, want pils gaat verder achteruit en speciale bieren, waar het toch veel om beleving en authenticiteit te doen is, blijven lichtjes stijgen. Was daar ook niet in 1965 een melkboer uit Hoegaarden die terug aloud tarwebier maakte, zo troebel als wat? Dat heeft eventjes heel hevig gegaan, het laatste decennium kreeg het weer een terugval. Bier is altijd een cyclisch gegeven geweest, vooral als je over een bepaalde doordrink-bierstijl praat, denk ook aan de amberbieren, die het nu ook minder goed doen.

De toekomst

Ik denk wel dat we in ons land op termijn nog minder pils gaan drinken. Het sociale drinkgedrag is zwaar achteruitgegaan, rondjes in cafés zijn minder legio, er zijn geen koolmijnen of ijzergieterijen meer, vroeger stopte men na de zware dagtaak in een van de 30.000 cafés om een aantal heldere pilsjes binnen te werken, vandaag heeft iemand die een hele dag achter een scherm heeft gezeten meer zin in één speciaal biertje. Het is “drink less, taste more” geworden. Het rookverbod dat volgende week ingaat voor onze volkscafés gaat de zaak ook niet vooruithelpen. Toch is een goed getapte en goed gekoelde pils een van de mooiste bierervaringen. Ik dronk gisteren nog een plaatselijk pilsje in Henegouwen, de Redor van Brasserie Dupont, helder, puur mout, fijngehopt, niet gepasteuriseerd en levend vers. Een snoepje!