De Biersommelier - De H van Hop

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Ons landje als een van de eersten, we introduceerden het gebruik van hop zelfs in Engeland. We hebben nog een kleine productie in de streek rond Poperinge, en de geteelde hop gaat niet enkel naar de plaatselijke brouwerijen, maar wordt ook nog verwerkt in de farmaceutische industrie, want hop heeft een positieve werking op de oestrogenen, en is voor de vrouwen die hun menopauze willen uitstellen een zegen. Er werd zelfs een speciale pil uitgevonden, de menohop.

Bellen of pellets

Hop kan onder de vorm van bellen ( de hele hopbloem) gebruikt worden, dat is volgens sommige brouwers nog altijd het beste, maar ook onder de vorm van samengeperste pellets of zelfs extract. Denk maar aan uw Corona, ik zag zelf in Mexico hoe ze hopextract toevoegden. Maar niet veel, want bitterheid is ver te zoeken in dat cultbiertje. Geef mij maar een lekkere Tsjechische pils, die nog de verse hopbellen gebruikt uit Saaz, het mekka van de hop in Bohemen. Deze hop is heel aromatisch en floraal. Als je in zo'n koelkamer komt waar de verse hop is opgeslagen krijg je een kick van de fantastische geur van hars en oliën, hop is niet voor niets familie van de Cannabis-plant.

In de brouwketel of erna

Als je de hop bij het kokende brouwsel in de ketel voegt, worden zijn smaken en aroma's opgenomen. De bijkomende eigenschappen als natuurlijk anti-infectiemiddel en klaarmiddel spelen nu ook een rol. Sommige brouwers koken slechts een uur, de meeste doen er negentig minuten over. Hop die in het begin van de kooktijd wordt toegevoegd, zal de meeste droogheid en bitterheid geven. Later toegevoegde hop geeft meer aroma. En dan heb je nog de techniek van de dry hopping. Wanneer het brouwsel enkele dagen in de gistkuip heeft gelegen en naar de rijpingstanks wordt verhuisd, kan er nog eens hop worden bijgevoegd. De bedoeling is dan om nog meer aroma te krijgen. Deze techniek komt uit Groot-Brittanië, maar ook bij ons wordt hij toegepast bij sommige brouwerijen. Zo bracht Dupont onlangs zijn Saison-bier, op zich al goed gehopt, in een speciale versie uit met dry-hopping. Een fantastisch droog en aromatisch bier. Ook Orval haalt zijn fenomenale bitterheid uit het inbrengen van grote zakken met verse Styrian Golding hopbellen in de rijpingstanks.

Herkomst van de hop

De belangrijkse landen van herkomst zijn Tschechië ( Saaz), Duitsland ( Beierse Hallertau-Mittelfrüh, Northern Brewer) Engeland ( Kent, Golding en Challenger). Ook Amerika speelt een rol, met de Cascade, Tomahawk en Amarillo-hop. België heeft maar 1% van de wereldproductie. Men gebruikt de hoppen volgens het bier dat men wil maken: voor aroma gebruikt men de Tsjechische, voor droogheid de Duitse of Belgische, voor meer zoeterige parfums de Engelse, voor typische citrus- en pompelmoestoetsen de Amerikaanse. Soms gebruikt men overjaarse hop, wanneer men geen smaakinvloed wenst, maar wel de bewarende eigenschappen van de hop. Dat doen onze lambiekbrouwers. Maar geen hop gebruiken, dat is uit den boze!