De Biersommelier - De I van Industrie

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Vandaag de dag is het bijna onbetaalbaar geworden voor een beginnende brouwerij om te investeren in een nieuwe installatie. Neem nu een door Europa opgelegde optische flessencontrolemachine: goed voor 200.000 eur. En dat is maar een detail! Ik bezocht enkele weken geleden een gloednieuwe brouwerij in Dendermonde, van de familie Dilewyns. Ik schat de investering (grond, gebouw, installaties) op 2 miljoen euro. Is het dan te verwonderen dat de nieuwe trappist uit Mont des Cats (FR), op zoek naar nieuwe inkomsten, zijn heil gaat zoeken bij Chimay en het bier daar laat brouwen? Heel wat nieuwe biermerken van de laatste jaren worden allemaal elders in "loonopdracht" gebrouwen, omdat het te duur is om het in eigen installaties te doen. Dat we nog zoveel brouwerijen hebben is een verhaal van vele jaren, generaties op generaties, anders kan het gewoon niet meer.

Brouwnorm

De productiviteitscoëfficient twintig jaar geleden voor een performante brouwerij werd uitgedrukt in 5hectoliter per personeelslid. Vandaag is dat al 25 hl per personeelslid! Als je in een moderne grote brouwerij komt zie je dan ook geen werkvolk meer, machines en computers doen het werk. De bottellijnen gaan tot 70.000 flessen per uur, optisch gecontroleerd en perfect afgevuld. Je ziet meer en meer robots in de packaging lines. Het arbeidsintensieve speelt zich niet meer in de fabriek af, maar wel op de verkoopsvloer. Zo heeft ABInbev in België nog altijd een legertje van meer dan 100 vertegenwoordigers op de baan.

Imago

Al heeft België heel wat industriële brouwerijen, toch wordt het imago van bierland bij uitstek bepaald door de kleinere brouwerijen, die familiaal zijn gebleven en sinds generaties hun speciale bieren brouwen, volgens aloude tradities. Onlangs bezocht ik nog Dupont in Tourpes, de Saison-brouwer die nog zweert bij de "naakte vlam', dit is het rechtstreeks verhitten van de beslagkuip met een vlam, zodat het brouwsel vanonder in de ketel carameliseert wat voor diepe smaken zorgt. Denk ook aan onze lambiekbrouwers, die er jaren over doen om hun bier te maken, bijna op de wijze van de oude Egyptenaren. Is het dan te verwonderen dat er een aanvraag gedaan werd door de Belgische brouwers om een UNESCO-bescherming te krijgen van België Bierland als geheel?

Dan zijn we toch ver van het industriële....