De Biersommelier - De K van Kriek

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Ook vandaag hebben we nog originele kriek, en hij is zelfs beschermd door Europa. Je kan hem herkennen door het label 'Oude Kriek". Boon, Drie Fonteinen, Cantillon, Lindemans, Girardin, Mort Subite, De Cam, Oud Beersel...ze maken hem nog allemaal. En het is hartverwarmend dat Mort Subite, toch onder de vleugels van het grote Heineken, de traditie nog voortzet en er zelfs voor zorgt dat je hem in je Delhaize om de hoek kan kopen. Het basisbier lambiek is uitermate geschikt voor kriek, daar het goed uitgegist is en niet al te moutig smaakt. Maar niet alleen in het pajottenland kunnen ze een goede kriek maken, ook in Oost- en Westvlaanderen. Daar gebruikt men als basis een verzuurd bruin bier. Denk maar aan de Liefmans Kriek, nu Cuvée brut genaamd, waar men ook met Poolse of Deense krieken werkt. Binnenkort komt de nieuwe oogst binnen, en gelijk op het bier te rijpen gelegd. Want de fruitsuikers zorgen voor een hergisting op het biervat. De rode kleur van het bier en ook het roze schuim worden veroorzaakt door de pellen van de krieken, de amandelachtige aroma's komen van de pitten.

Zoet aan de bovenhand

Vandaag denkt men echter niet meer aan een oude kriek of zure kriek bij het bestellen van een 'kriek", maar aan een zoete drank. Dat is het resultaat van de laatste vijfentwintig jaar. Het is begonnen bij een lambiekbrouwer die niet meer zo geloofde in zure kriek, moeilijk te exporteren wegens de druk in de flessen. Lindemans uit Vlezenbeek had vlug gezien dat zijn zoete kriek, op basis van lambiek en ingevroren kriekensap, erg gegeerd werd. Bij het lanceren van deze zoete "Lindemans" in België sloeg hij in als een bom. De brouwerij groeide in tien jaar van 5000 naar 80.000 hl. Lindemans werd de norm. In het kielzog kwamen er een resem zoete kriekbieren bij, met als bekendste de Premium Kriek, de Kriek Max, de Fruitesse van Liefmans...en gingen de brouwers zelfs experimenteren met witbier als basisbier: Wittekerke rosé, de Florisbieren van Huyghe, het Newton appelbier van Lefebvre, een hele fruitkorf die het zuivere "kriek"domein verlieten.

Pairing

Echte bierliefhebbers gaan echter voor de zure kriekbieren. Die staan voor complexe smaken, vermoeien het smaakpalet niet en kunnen prachtige food pairings opleveren. Zo vind ik een van de beste smaakcombinaties van mijn aankomende boek Vinken & Van Tricht, 50 combinaties tussen bier en kaas, de combinatie tussen een oude kriek van Lindemans ( jawel, die maken ze daar ook nog) en een aged stilton. Het beetje vet in deze heel complexe kaas wordt mooi opgetild door de explisciete zuren in het oude kriekbier. Een snoepje! Ze houden mekaar mooi in evenwicht. En voor de Rodenbach liefhebbers: ik hoorde dat men in Roeselare thans experimenteert met een Rodenbach waarop echte krieken hebben gelegen. Dat belooft!