De Biersommelier - De N van Nagisting

maandag, 19 september, 2011 - 11:07

Maar er gebeurt nog iets speciaals bij de nagisting: de vorming van fruitige esters. Welk fruit, dat hangt af van de gebruikte “huisgist”: iedereen kent wel het bananenaroma van een Westmalle Tripel, of meer recent, het peeraroma van een Tongerlo Prior.

Belgische trots.

Laat die nagisting nu weer eens iets zijn waarin wij Belgen excelleren. Het begon allemaal in Westmalle, of liever gezegd, in Brasschaat. Brouwer Henri Verlinden van de Witkap-brouwerij had het proces van een tripel met nagisting op punt gesteld. We schrijven de jaren twintig van vorige eeuw. Op 15 februari vermeldt het kasboek van de brouwerij in Westmalle voor de eerste keer de aankoop van kandijsuiker. Samen met Verlinden begonnen de paters te experimenteren, wat uitmondde in de eerste gouden tripel in 1935. Later zouden er meer volgen, Pater Theodore van Chimay maakte de zijne in 1966. Ondertussen zijn er zowel bij de trappisten als de abdijbieren een groot aantal tripels, en wordt deze bierstijl ook onder heel wat minder religieuze namen verkocht, die noemen we de “wereldse tripels”. In elk geval, het is een heel subtiel spel van doseringen, temperaturen…niet makkelijk voor een beginnend brouwer om onder de knie te krijgen. Het proces van de nagisting wordt ook wel eens “Chaptalisatie” genoemd, naar de Franse geleerde Jean-Antoine Chaptal (1756-1832), die het procédé om suikers toe te voegen toepaste op wijn, dus je ziet waar de paters de mosterd gehaald hebben: bij de wijn!

In de marge wil ik nog vermelden dat het mooiste resultaat gehaald wordt met flessen, hergisting op vat is toch niet je dat, er zijn er weinigen die daar iets van terecht brengen. Misschien wel de reden waarom Duvel nooit op vat zal komen.

Denver

Binnenkort ga ik naar het Great American Beer Festival in Denver. Met als enig doel: het proeven van hun tripels. Toen ik dit zes jaar geleden deed zat er niet veel soeps bij, slechts de Tripel van Allagash kon me bekoren.  Maar de Amerikanen leren snel. Ik ben echt benieuwd hoever ze staan. De “Belgian Wave” is nog lang niet over bij de Amerikaanse microbrouwers, na zich eerst op de witbieren en zure bieren gegooid te hebben, proberen ze nu tripels te maken. Michael Jackson waarschuwde ons in zijn laatste boek, ook vijf jaar geleden. The Next Beer Country, zou wel eens Noord-Amerika kunnen zijn. Ik denk echter dat ze voor de tripels nog wat tekort gaan komen, ik houd jullie op de hoogte!