De Biersommelier - De O van Origineel
Duvel – U weet misschien dat de originele Duvel donker was. Op een bepaald tijdstip, ik denk dat het einde jaren zestig was, gooide men het roer om. De eerste "zware blonde" was geboren. En kreeg meteen een grensverleggend glas. Want als het bier op zich al een trendsetter bleek, dan was het glas het zeker. Ik herinner me als gisteren de terrasjes aan de zee zo begin jaren zeventig. Overal torenden de Duvel glazen bovenuit, het was alsof er maar één speciaal bier in België bestond. Het glas werd de icoon, ze spelen er zelfs mee ( de Duvel collectie) maar met het bier zelf wordt niet gespeeld: deze droge "Poire Williams" van het bier is z'n eigenste zelf en het origineel in een categorie ' wicked beers" (Judas, Lucifer....) die ondertussen allemaal in het zand beten.
Hoegaarden – We hadden een melkboer uit Hoegaarden nodig om een aloude Belgische traditie van witbier terug in het leven te roepen. Hoegaarden is het originele witbier, het bier werd een stijl, niet alleen hier, maar ook in Amerika ( Belgian White). Het grote verschil met het klassieke Weizenbier uit Beieren is het feit dat men met ongemoute tarwe werkt, en kruiden gebruikt ( gedroogde sinaasappelschil en coriander).
Leffe Blond – Wie zei er dat kloosterbier per definitie bruin moest zijn? Kasten vol marktstudies hielden dit voor zo einde jaren tachtig in de gangen van het Leuvense Interbrew. Maar voor Frankrijk maakte men een blonde versie van 6,5 graden. Dit bier in België lanceren bleek een voltreffer: de blonde doordrinker met sacraal imago at zowat de hele markt van de speciale belge op ( amberkleurige bieren als Palm en De Koninck). Origineel! Ondertussen verkopen de trappisten meer tripel dan dubbel. Blondes have more fun.
Orval – Dat de trappistenbieren niet onder een bepaalde stijl kunnen gerangschikt worden, bewijst het eigenzinnige Orval-bier. Hoogst origineel in de trappistenwereld, want werkt als enige met wilde gisten en dry hopping. De verpakking ( glas en fles) dateren van de jaren dertig en werden nooit aangepast. De kegelfles met het lichtpaarse label met de forel werd en passant mee ontworpen door de architect Vaes die de wederopbouw van de abdij realiseerde. Verander dit nooit!
Malheur Brut Reserve – Een bier maken volgens de methode van Dom Pérignon, met rémuage et dégorgement? Enkel Belgische brouwers krijg je zo gek. Manu De Landtsheer uit Buggenhout bestudeerde het proces van champagniseren en paste het toe op zijn Malheur 10: het eerste Bière Brut zag zo'n tien jaar geleden het levenslicht. Deus Brut des Flandres volgde, maar daar bleef het ook bij.
Er zijn nog méér originele bieren, maar mijn letter O is spijtig genoeg Op.