De Biersommelier - De R van Rode bieren
Een gewone Rodenbach is een blend van drie vierden jong hogegistingsbier en één vierde bier dat minstens achttien maanden op eik heeft gelegen. Grand Cru is dan omgekeerd voor drie vierden gemaakt van oud bier, en heeft daardoor veel aceto balsamico-toetsen. Een heel complex bier, dat vorige week nog goud wegkaapte op de World Beer Awards. En dan is er ook nog sedert enkele jaren de Rodenbach Vintage, waarbij het beste vat wordt uitgekozen en een "single cask" batch wordt afgetrokken op flessen van 75cl. Dat is pas smullen. Zeker als die dan nog eens van het vat wordt aangeboden. Fraîcheur te koop. De brouwerij studeerde jaren lang op wat er gebeurt in die driehonderd eiken foeders, die in de Roeselaarse bierkathedraal tot aan het plafond reiken. Welke microprocessen daar aan de gang zijn. Het resultaat is dat men het proces nu veel beter beheerst, en tot een gemakkelijker drinkbaar product komt. De Vintage van het vat is een fantastisch bier, waarbij het wrange aceto balsamico toontje wat teruggedrongen werd en een romig, zuurzoet en complex bier werd bekomen, een verademing voor het palet. Spijtig genoeg is de productie hiervan nagenoeg volledig voor de export bestemd.
Rodenbach en Bourgogne des Flandres van Brouwerij Verhaege uit Deerlijk zijn momenteel immers zeer gegeerd in de States, waar tal van craft brewers proberen om dit na te maken, met wisselend succes. Maar er is ook Petrus Aged Pale van brouwerij Bavik uit Harelbeke, een 100% bier gerijpt in Calvados foeders, bleek van kleur want het basisbier is de Petrus Gouden Tripel. Ook dit bier valt vaak in de prijzen, en is bij connaisseurs zeer gegeerd. Al kan je hier nog bezwaarlijk van een "rood" bier spreken!