De Biersommelier - De T van Tripel

vrijdag, 2 december, 2011 - 11:04

In de food pairing zijn de tripels ook heel dankbare gerechten. Serveer ze met gekruide visschotels, maar ook een steak past er bij. Ze geraken ook weg met bijna alle karaktervolle kazen. Serveer uw tripel altijd fris, liefst gefrappeerd in een ijsemmer, niets is zo erg als een warme van het schap, hoewel dat natuurlijk altijd persoonlijk blijft. En probeer eens een groot wijnglas met toelopende rand, zo kan je het prachtige schuim maar vooral de heerlijke aroma's nog meer tot hun recht laten komen.

Typical Belgian
Als ik in het buitenland een bierfestival bezoek, waar vele locale "craft brewers" aanwezig zijn, zoek ik altijd of ze tripel maken. Zo was ik in september nog in Denver, voor het Great American Beer Festival. Er waren meer dan 2000 bieren te proeven, toch vond ik maar enkele tripels. Ze wagen er zich nog niet aan, want het is zo moeilijk om een goede tripel te maken. Ondanks het hoge alcoholgehalte moet een tripel nog vlot drinkbaar zijn, en dan komt het samenspel van fruitige gist, aromatische hop, zoetheid van de mout en alcoholgehalte in vraag. Alleen als dat samenspel klopt, heb je een goede tripel. Sommige brouwerijen werkten er tientallen jaren op, om uiteindelijk toch "cum laude" te slagen. Ik denk aan de Prior van Tongerlo (Haacht), een onderschatte tripel. Ook de Chimay capsule blanche is een onderschat bier in Vlaanderen. Westmalle met zijn typische bananenaroma en kruidige hopbitterheid blijft echter mijn favoriet, alhoewel sommigen dicht in de buurt aan het komen zijn. Zo proefde ik gisteren nog de tripel van Kasteelbier, daar was duidelijk hard aan gewerkt want die smaakte me overheerlijk. Als ik toch de twee enige buitenlandse tripels mag opnoemen die me werkelijk verrasten: Allagash Tripel ( Allagash brewery uit Portland, Oregon) en Brooklyn nr. 1 ( Brooklyn Brewery, New York) hebben ons niveau gehaald. Dus moeten we toch maar op onze hoede zijn, beste brouwers!