De Biersommelier - De Z van Zythologie

woensdag, 28 december, 2011 - 17:13

Na dit alfabet gelezen te hebben moeten jullie toch stilaan kleine zythologen geworden zijn. Jullie kunnen zeker met deze bagage lid worden van Zythos, dat is een bierconsumentenvereniging met zowat drieduizend leden, die in plaatselijke bierclubs zitten verspreid over heel Vlaanderen. Hun tijdschrift noemt “de Zytholoog”, en jaarlijks organiseren ze het ondertussen grootste bierproeffestival in ons land: het Zythos Bier Festival, dat voor zijn volgende editie verhuist van Sint-Niklaas naar Leuven, namelijk de Brabanthal, waar je niet minder dan honderd bierstanden zult vinden met zowat alles wat ons bierlandje voortbrengt. Data: laatste volledige weekend van april, dus zaterdag 28 en zondag 29 april 2012. Raadpleeg hun website voor de indrukwekkende lijst van de bieren. Geen enkel festival kan dit bieden, want de brouwers mogen gratis één van de 100 standen bezetten en het personeel bestaat uit vrijwilligers, allen leden van een of andere plaatselijke bierclub. Nergens anders kan je de rijke bierschat van ons land zo volledig terugvinden (ongeveer 400 verschillende bieren), en het leuke is ook dat alle kleine brouwers persoonlijk aanwezig zijn en achter hun tapkast postvatten.

Maar de term “zythologie” wordt ook aangewend door onze allergrootste brouwer, ABInBev. Hun global marketing manager, een van de weinige belgen nog in de exutieve board, is Chris Walgraeve. Hij kwam van Coca-Cola, maar begreep onmiddellijk de grote gastronomische mogelijkheden van speciale bieren. Overal ter wereld introduceerde hij het “zythologie” concept, waarbij de beer & food pairing enerzijds maar ook het schenkingsritueel van het grootste belang zijn. Zo organiseert Stella Artois jaarlijks haar internationale wedstrijd voor barmannen, om een perfecte Stella te tappen volgens het “9 step pouring ritual’. Dit jaar ging deze door in Buenos Aires, ondergetekende was jurylid twee jaar geleden in New York, en ik kan je verzekeren: wat deze mensen doen voor de kwaliteit van een glas pils…dat verdient een standbeeld.De toenmalige Belgische kandidaat kwam uit Antwerpen, en baat daar nog steeds café de Vismijn op het Zuid uit. Ga daar maar eens langs, om te begrijpen wat zythologie is….

Zytholoog of biersommelier?

Eigenlijk dekken beide termen dezelfde lading. Het gaat over de kennis van bier, hoe het gemaakt wordt, de achtergrond van elk bier, de brouwerij, de mensen, de smaakbeschrijving…en het schenkritueel. “Maak van elk glas bier een feest” is mijn grote leitmotief, mijn slogan die alles zegt. Bier is niet zomaar bier, “dat is geen klein bier” was ooit de slogan voor Ginder Ale, maar zou evengoed de samenvatting van onze rubriek “Bier van A tot Z” kunnen zijn. Cheers!

Ben Vinken, 27 december 2011.