De culinaire trends voor 2014

vrijdag, 3 januari, 2014 - 09:12

De toekomst kunnen we natuurlijk niet voorspellen, maar toch laten we al eens ons licht schijnen over wat komen zal: vijf culinaire trends voor 2014…

1.       “Het vrij van”-koken

In 2014 bevatten meer en meer recepten een vrij van gluten, suikers, vlees, koolhydraten, lactose of eieren-stempel. Dat staat vast. De voorbije jaren kwam dit al vaker onder de aandacht. Veel mensen hebben nu eenmaal een allergie voor een bepaalde stof, gaande van gluten over lactose tot eieren. Ja, inderdaad 2014 wordt het jaar van “Het vrij van-koken”.

2.       Verantwoord eten en bewust koken

2013 Was zeker en vast een jaar van culinaire bewustwording. “Terug naar af”, zouden we kunnen stellen. Chefs gingen weer werken met producten van het seizoen. Onze vleesconsumptie werd op de korrel genomen en de visvangst werd herbekeken. Deze trend zal zich hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar verder zetten. Velen willen weten wat er op hun bord ligt en vooral van waar het afkomstig is. Ook de verspilling wordt een thema met de verdere opmars van restverwerking, inmaken en fermenteren.

3.       Zuid-Amerika vs Azië vs Belgische klassiekers

Zuid-Amerika wordt de nieuwe culinaire hotspot. De Spaanse keuken was al langer de toonaangevende strekking, maar nu winnen de invloeden van de voormalige Spaanse kolonies aan belang. Lima in Peru wordt door velen als het nieuwe culinaire mekka beschouwd. Het barst er van de jonge ambitieuze chefs. Daarnaast is er ook het WK voetbal in Brazilië. Of je het nu wil of niet, in juni en juli wordt het allemaal Brazilië dat de klok slaat. Verder merken we nu al in de supermarkt een toestroom van Zuid-Amerikaanse vruchten zoals kumquat en grenadillo. Waar is de tijd dat mango en limoen exotische vruchten waren?

Azië blijft echter een geduchte exotische concurrent. De Koreaanse keuken neemt de fakkel over van de Japanse collega. Sushi blijft natuurlijk populair en ramen, de typische soep, wordt hipper en hipper, maar Korea wordt toch het nieuwe Japan, let maar op!

Tenslotte wordt al dat exotisch geweld gecounterd door onze oer-Vlaamse klassiekers. Ramen en taco’s worden misschien wel hip, maar ons stoofvlees met frietjes, dat is wat we stiekem diep van binnen nog altijd graag lusten.

4.       Chefs met een eigen tuin

De voorbije jaren werden chefs meer bewust van wat ze serveerden. De terroir is belangrijk. Dit uit zich in het gebruik van lokale producten en ingrediënten volgens het seizoen. Inderdaad, hoe dat te rijmen valt met bovenstaand exotisme is nog maar de vraag. Gert De Mangeleer (Hertog Jan) en Davy De Pourcq (Volta) en Davy Schellemans (De Veranda) gingen de voorbije jaren al verder in het werken met "terroir". Ze hebben namelijk een eigen tuin en kweken dus voor een stuk zelf hun groenten. Dit jaar blijft het niet bij die drie. Veel meer chefs zullen achter hun restaurant of net buiten het stadscentrum hun laarzen aantrekken, de spade ter hand nemen en een eigen tuin beginnen.

iKoks

Tenslotte worden de keukennerds verwend. Er zijn niet alleen de apps bijvoorbeeld onze VTM Koken app (download). De tablets en smartphones veroveren na de huis- en slaapkamers nu ook de vele keukens. Bestellingen plaatsen via de smartphone, boodschappen doen via de tablet of reserveren via internet, ja 2014 dat wordt een jaar voor iKoks en keukennerds.

Of onze voorspellingen waarheid worden, dat weten we jullie binnen iets minder dan 365 dagen te vertellen. Ondertussen wensen we jullie alvast veel kook- en eetplezier in 2014!