De geheimen van Comté kaas

De geheimen van Comté kaas
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:09

Comté kaas is minimaal negentig dagen oud, maar kan tot 24 maanden rijpen. Bij oudere kazen ontstaat een kenmerkend fijn hazelnootaroma met een boventoon van vers fruit.

Zomerkazen zijn door het hogere gehalte aan caroteen geler dan de ivoorkleurige winterkazen en hebben een sterker aroma.

Een aoc-comité controleert elke geproduceerde comté en deelt hem in bij een kwaliteitsklasse. Kazen met een groene band en groen klokjeslogo op de korst voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Comté's van gemiddelde kwaliteit dragen een bruine band. Comté-kazen van onvoldoende kwaliteit krijgen het aoc-waarmerk niet.

Ze worden meestal verkocht in geraspte of gesmolten vorm. Voor de bereiding van warme gerechten gebruikt u best jonge comté.

Gerijpte comté eet u uit het vuistje met een goed glas wijn erbij. Haal de gerijpte comté minstens een uur voor consumptie uit de koelkast. Comté smaakt het best tussen 15 en 18°C. Door de grote smaakverschillen tussen individuele kazen is het aan te raden om gerijpte comté steeds vóór aankoop te proeven.