De Keuken van Sofie: glutenvrij koken met Alex Callier

maandag, 29 september, 2014 - 09:28

Sofie neemt Alex mee naar zijn jeugd en al snel blijkt dat hij opgroeide in een familie met culinaire interesse. Het is voor Alex dan ook niet gemakkelijk om er één gerecht uit te kiezen, maar uiteindelijk gaat hij voor de Poulet Grand Mère. Op maandag 29 september maakt Sofie voor hem een heerlijke hoevekip met zilveruitjes, erwtjes en spek.

Op dinsdag 30 september hangt er weer een lichte spanning in de keuken omdat de gastvrouw moet koken met ingrediënten die haar gast niet lust. Het feit dat Alex Callier berucht is om zijn ongezouten mening, maakt het extra spannend. Hij moet helemaal niet weten van de aardesmaak van rode bieten en van zachte roomkazen. Daarom maakt Sofie een tartaar van rode biet, appel en ui, geserveerd met gerookte paling en een saus op basis van camembert en bieslook. 

De Keuken van Sofie, van maandag 29 september tem vrijdag 3 oktober 2014<br />
bij VTM. De Keuken van Sofie, van maandag 29 september tem vrijdag 3 oktober 2014<br />
bij VTM.

Op woensdag 1 oktober is het Sofie intussen duidelijk dat ze met een echte foodie te maken heeft die bijzonder gepassioneerd over eten praat. Voor Alex mag het af en toe wat chiquer zijn op het bord en dus maakt Sofie een glutenvrije pasta met bospaddenstoelen en een fijn stukje vlees van het Iberico-varken. Ze werkt het geheel af met zwarte truffel, een culinaire delicatesse. Het gerecht brengt Alex spontaan naar de culinaire zevende hemel.

Op donderdag 2 oktober zet Sofie de kookpotten klaar om een culinaire uitstap te maken. Alex koestert een mooie herinnering aan een verblijf aan het Como-meer in Italië waar hij een heerlijke steak met bonenragout at. Sofie toont met veel plezier hoe ze een sappige tournedos grilt met een fijn sneetje cheddarkaas als finishing touch. Ze maakt er een heerlijke ragout bij met rode bonen, paprika en ui. Wanneer Alex proeft, waant hij zich meteen aan het met zonovergoten Como-meer. 

Op vrijdag 3 oktober mag Sofie een dessert op het bord van Alex toveren. De eigenzinnige muzikant is verzot op alle nagerechtjes waar rijst in zit. Speciaal voor hem reist Sofie opnieuw in de tijd voor een rijstdessert dat hij nog kent uit zijn jeugd: gebakken karamelrijst in de oven. Wanneer de rijstpap en karamel na een kort verblijf in de oven op het bord belanden, krijgt Sofie een spontane lofzang van Alex. 

De Keuken van Sofie, van maandag 29 september tem vrijdag 3 oktober 2014<br />
bij VTM.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM om 18u05:

Op maandag 29/09: Op Grootmoeders wijze – Poulet Grand-Mère.

Op dinsdag 30/09: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? – Tartaar van rode biet, gerookte paling en crème van camembert.

Op woensdag 01/10: Lievelingsgerecht - Glutenvrije spaghetti met truffel, bospaddenstoelen en secreto iberico.

Op donderdag 02/10: Op reis - Gegrilde tournedos met cheddar kaas en bonenragout.

 Op vrijdag 03/10: Zoete zonde - Gebakken karamelrijst in de oven.