De Keuken van Sofie: rocker en souschef Axl Peleman speelt gitaar voor Sofie

vrijdag, 17 oktober, 2014 - 14:57

Axl Peleman: “Sinds de opnames voor De Keuken van Sofie heb ik effectief zin om naar de winkel te gaan, de juiste ingrediënten te kiezen en me eens iets langer dan een kwartier voor het fornuis te zetten. Sofie heeft de kennis en de gave om je niet alleen dingen te leren, maar om je ook nog eens te motiveren. Dat is iets wat ik bij de meeste tv-koks mis, but she's got it!”

De rocker doorkruist het land momenteel met zijn interpretatie van Antwerpse volksliedjes. Hij groeide op in de Antwerpse volksbuurt het Kiel en net als het taaltje zijn ook de kookgewoonten uit zijn jeugd hem dierbaar. Zijn grootmoeder blijkt niet echt een kooktalent te zijn, maar zijn moeder kon wel verse loempia’s maken als de beste. Sofie toont Axl op maandag 20 oktober met plezier hoe je een verse loempia maakt die tegelijk eenvoudig, knapperig, gezond en heerlijk van smaak is. 

Als alleseter Axl echt iets moet kiezen dat hij liever laat liggen op zijn bord, dan zijn dat veenbessen. Sofie probeert hem toch te overtuigen op dinsdag 21 oktober met een magere tournedos van hert, met verse knolselderpuree en veenbessen. Terwijl ze samen met Axl in de potten roert, legt hij uit waarom hij na jarenlang vegetarisme toch opnieuw vlees is beginnen eten. 

 

De Antwerpse bassist houdt enorm van gevulde pasta’s, maar heeft ze nog nooit zelf gemaakt. Op woensdag 22 oktober grijpt Sofie haar kans om voor de primeur te zorgen en samen met Axl een overheerlijke verse ravioli met een vulsel van ricotta en pecorini te maken. Ze combineert de kazen met lomo, een dun gesneden stukje Spaanse hesp. Het resultaat voert Axl meteen naar hogere culinaire oorden.

Naast een stoere rocker is Axl ook een fervent reiziger die al veel van de wereld gezien én geproefd heeft. Vooral de maaltijden van de cajun-kitchen in het Amerikaanse Louisiana vond hij geweldig. Op donderdag 23 oktober maakt Sofie voor hem dan ook een Jambalaya klaar: een rijstschotel met ui, paprika, chorizo, kip en grote garnalen. Wanneer het gerecht staat te pruttelen op het vuur tovert Axl zijn gitaar boven en verandert hij de tv-keuken in een gezellige eettent in New Orleans.

Op vrijdag 24 oktober vertelt Axl dat de chocoladetaart van zijn mama op de eerste plaats staat van zijn ‘zoete zonde-hitlijst’. Sofie waagt haar graag aan dit dessert voor haar gast. Allereerst snijdt ze de basis van een biscuit doormidden en vult ze die met abrikozenconfituur. Vervolgens overgiet ze de biscuit met gesmolten chocolade om ten slotte afscheid te nemen van Axl met een heerlijke chocoladetaart à la mama. 

 

 

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM:

Op maandag 20/10: Op Grootmoeders wijze – Verse loempia met zelfgemaakt deeg.

Op dinsdag 21/10: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? – Tournedos van hert met veenbessen en knolselderpuree.

Op woensdag 22/10: Lievelingsgerecht - Ravioli met ricotta, pecorino en lomo.

Op donderdag 23/10: Op reis - Louisiana Jambalaya.

Op vrijdag 24/10: Zoete zonde - Chocoladetaart van mama Axl.