De Keuken van Sofie: waar vind je alles?

dinsdag, 13 november, 2012 - 10:27

Met een paar essentiële tools kan je al een hele resem recepten aan. Het maakt niet uit of je nu een grote of een kleine keuken hebt, een keuken moet vooral handig zijn en met deze apparaten moet het lukken.

 

De keuken: apparaten en interieur

 

Je ziet Sofie vaak aan het werk met haar keukenrobot, cutter en staafmixer van Kenwood. De keukenrobot is de meest veelzijdige van alle keukengereedschap. Mengen, kneden, kloppen, hij kan het allemaal doen voor jou. De thuiskok met weinig tijd weet dat dit apparaat niet zomaar een gadget is en het koken een heel pak aangenamer kan maken. Met de cutter kan Sofie in een paar tellen schijfjes snijden, raspen, hakken. Van groenten tot kaas en chocolade. Je moet wel eerst nog met de hand schillen, niet alles kan met een druk op de knop gebeuren! De staafmixer is ook een onmisbare tool geworden in de hedendaagse keuken. Niet alleen voor soepen, maar ook het maken van pesto en sauzen wordt zo kinderspel. 

Je ziet Sofie ook vaak in de grote potten van Le Creuset staan roeren. Deze cocottes of gietijzeren pannen kunnen voor verschillende kooktechnieken gebruikt worden. Ze zijn ideaal om in te stoven maar ook goed om sauzen in te laten pruttelen of ovengerechten mee te maken. Het leuke is dan dat je de pot uit de oven direct op tafel kan zetten, geen extra kommen nodig (en extra afwas). Als je er goed mee omspringt kunnen gietijzeren pannen een leven lang meegaan. Ook de bakvormen zijn van Le Creuset.

Het servies bij Sofie is trendy maar vooral ook gezellig. Je ziet haar exotische recepten vaak gepresenteerd in kleurrijke kommetjes of de gerechten uit grootmoeders keuken in borden met vintage bloemen motief. Ga op zoek naar een servies dat past bij jouw keuken en stijl van koken. Hoe fijn is het om op een vintage markt het prefecte bord met bloemetjes te vinden of in een kookwinkel de nieuwe kleuren trends van het seizoen te ontdekken. Het hoeft ook niet altijd een bord te zijn, eten uit een kommetje kan zo smaken en een stapeltje kleine bordjes in jouw favoriete kleur kan je keukenhumeur direct opbeuren. 

Glazen potten in alle maten van groot tot klein zijn ideaal om bloem, suiker, kruiden en specerijen in te bewaren. Je ziet ook meteen wat er in zit en nog belangrijker, hoeveel er nog in zit. Als je maar een bodempje bloem meer ziet en je plant een taart te bakken is het een goeie herinnering om bloem snel op het boodschappenlijstje te zetten. Zorg dat de glazen potten luchtdichte deksels hebben zodat je alles zo lang mogelijk vers kan bewaren. Wanneer je ze wast, zorg dan wel dat ze helemaal droog zijn als je ze vult, want dat hebben bloem en suiker niet graag! De glazen potten die in Sofie’s keuken staan komen van de kookwinkel Dille & Kamille.

 

De ingrediënten: bloem en co 

Om lekkere pasta te maken gebruik je best een zeer fijne bloem die wordt aangeduid met “00” of in het Italiaans: “doppio zero”. Je kan deze semolina bloem in Italiaanse winkels vinden maar tegenwoordig ook steeds vaker ook in de supermarkt, bij de afdeling van de bloemsoorten. Doppio zero is een bloem die zeer fijn gemalen is en daarom ideaal om je pasta of pizzadeeg mee te maken. 

Sofie gebruikt ook heel vaak volkorenbloem wanneer ze bakt. Volkoren produkten bevatten altijd het meeste vezels en zijn een gezonde keuze. Je bakrecepten krijgen er ook een vollere, beetje nootachtige smaak door. Je bewaart volkorenbloem altijd best op een donkere plaats. Natuurvoedingswinkels hebben een ruim aanbod van volkorenbloem, maar ook in supermarkten kan je dit produkt vinden.

Je hebt het waarschijnlijk al gezien in Sofie’s recepten: Panko broodkruim. Dit is een typisch Japans product dat steeds vaker wordt gebruikt in de plaats van paneermeel. Keukenprinsessen weten dat panko een fijnere en lichtere korst geeft dan paneermeel. Je kan panko vinden in de Aziatische winkels (tokos) en tegenwoordig ook vaker in het supermarkt aanbod.

 

De ingrediënten: kruiden en specerijen 

Sofie gebruikt in haar recepten graag kruiden en aromaten die uit exotische keukens komen, maar ze zijn wel bijna allemaal te vinden in de Belgische winkels. Za’atar komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is een heerlijke aromatische mengeling van sesamzaad en gedroogde kruiden. Deze kruidenmengeling wordt vaak gebruikt om salades en dips mee af te werken of om vlees mee te marineren. Je kan za’atar vinden in Arabische voedingswinkels maar het is tegenwoordig al zo ingeburgerd in onze keukens dat supermarkten als Delhaize ze ook soms aanbieden in hun assortiment.

Ras el hanout, is een Marokkaans kruidenmengsel van wel meer dan twintig kruiden. Je zal dit in alle Marokkaanse winkels vinden maar ook in supermarkten, waar Ras el hanout bij de exotische kruidenmengsels staat. Op markten waar exotische voeding te verkrijgen is zal je dit kruidenmengsel ook vaak tegenkomen. Heerlijk in de couscous, maar ook perfect om vlees in te marineren.

Jeneverbessen zijn de kleine donkere bolletjes die in het kruidenassortiment van de supermarkt staan. Ze worden vooral gebruikt bij wildgerechten om vlees mee te marineren, in gin of om aroma aan de saus te geven.

Thaise currypasta komt in drie kleuren: een rode die pikant is, een groene die stevig pittig is en een gele, de mildste van de drie. Je vindt ze in elke aziatische winkel (toko) of bij de exotische of wereldkeuken afdeling in de supermarkt. Er zijn ook online shops zoals http://www.asianfoodlovers.be/ die ze in het assortiment hebben. Currypasta’s worden meestal in een glazen potje of in een zakje verkocht.

Tahin (soms ook tahini genoemd) is een pasta van sesamzaadjes. Het is de basis voor hummus recepten en baba ganoush, een arabische auberginedip. Je kan het ook smeren op brood of rijstwafels. Tahin wordt heel veel gebruikt in de Arabische keuken en je zal het dan ook in elke Arabische winkel kunnen vinden. Ook supermarkten hebben het in hun assortiment en als je naar de exotische markt gaat vind je het vaak in de stalletjes waar ze olijven verkopen.

 

De ingrediënten: olie en sauzen 

Sesamolie is een Aziatische olie die gemaakt wordt van sesamzaadjes. Het wordt gebruikt als smaakmaker in salades en wokgerechten. Heerlijk ook in dressings en dips. Je kan sesamolie vinden in verschillende winkels: de Aziatische winkels (tokos), supermarkten hebben het staan in de afdeling met olies of bij de wereldkeuken ingrediënten, maar het is ook verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. Je bewaart sesa olie best op een koele, donkere plek. www.migino.be heeft een mooi aanbod van biologische olies, waaronder ook sesamolie.

Sojasaus is een smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is een typische ingrediënt in de Chinese en Japanse keuken. Je kan sojasaus vinden in verschillende variëteiten: donkere en lichte. De donkere is meer stroperig van textuur en smaakt ook zoeter. Er is ook een verschil tussen de Chinese sojasaus, die heel zout is en de Japanse die milder is en niet zo zout. Japanse sojasaus wordt ook vaak omschreven als ‘umami’ de vijfde smaak (na bitter, zoet, zuur en zout). Een bekend merk is Kikkoman. Je kan sojasaus in verschillende winkels vinden, van Aziatische winkels tot supermarkten en natuurvoedingswinkels.

In recepten uit Zuid-oost Azië ga je vaak vissaus zien staan. Het ruikt heel sterk maar het is perfect om je gerecht die Oosterse smaken te geven. Het woord zegt het zelf, het is gemaakt van vis, vaak van ansjovis of garnalen maar kan ook van andere vis zijn. Het is vooral heel zout en wordt in gerechten gebruikt als smaakmaker, zoals wij ook zout gebruiken in de Westerse keuken. Je kan vissaus in verschillende winkels vinden, van Aziatische winkels tot de wereldkeuken afdeling in supermarkten. Staat vaak ook waar je de noedels vindt.

 

De ingrediënten: raw en superfood 

Rauwe cacao, hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, Acai en Gojibessen het is allemaal ‘superfood’. Meer en meer vind je in gerechten zaden en noten die rijk zijn aan anti-oxidanten en essentiële voedingstoffen. Je vindt dit ‘superfood’ in de meeste supermarkten en zelfs in drogisterijen. In de natuurvoedingswinkels is het aanbod heel groot en ook biologisch. Noten vindt je ook vaak op markten waar je ze per kg kan aankopen, interessant als je liefhebber bent van huisgemaakte granola.