De kunst van het thee zetten

Kop thee en thee in kommetjes.
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Je zal duidelijke verschillen merken bij het gebruik van verschillende soorten water. Je kan leidingwater gebruiken als dit niet teveel chloor bevat, want dit kan de smaak nadelig beïnvloeden. Kook het water ook nooit te lang en laat het even afkoelen alvorens het op de theeblaadjes te schenken.

Er bestaan talloze soorten theepotten in allerlei maten en vormen, de beste koop is toch een theepot met voor de tuit een filter. Op die manier kan je de theebladeren zo in de pot werpen en zal er bij het schenken niets van in het glas komen. Ga zeker ook op zoek naar een porseleinen of glazen theepot, deze geven geen smaak af. Al zal je na veel gebruik wel merken dat de theesmaak en geur wel in de pot blijft hangen. Wil je dus verschillende theesoorten veelvuldig gebruiken zal je helaas ook moeten investeren in een theepot/soort.

Wat van belang is bij het theezetten is dat dat de blaadjes voldoende ruimte hebben in de pot en dat het water er kan rondwalsen. Op deze manier kan the zijn waardevolle stoffen vrijgeven.

Reken 1 à 2 th lepels / kopje maar let er op dat je de thee niet te lang laat trekken. Je kan op deze manier een ontzettend bitter drankje krijgen, hoe dus zeker de tijd in het oog:

  • Zwarte thee: 3 tot 4 minuten
  • Groene thee: 2 tot 3 minuten
  • Oolong-thee: 6 tot 8 minuten
  • Witte thee: 7 tot 15 minuten