De leukste weetjes over asperges!

maandag, 16 april, 2018 - 15:54

 Wanneer

Asperges zijn het hele jaar door beschikbaar, maar worden het hele jaar door ingevoerd vanuit landen zoals Peru. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van de 3e donderdag van april tot en met 24 juni. Afhankelijk van het milde klimaat vinden lokaal geteelde asperges wel steeds vroeger hun weg naar de winkel.

 

Soorten

Witte en groene asperges zijn ons alom bekend. Minder geweten is dat er ook paarse asperges op de markt beschikbaar zijn. Ideaal om eens verrassend mee uit de hoek te komen. Binnen de 3 verschillende soorten zijn de asperges in verschillende diktes te koop. Buiten de kleur is het voornaamste verschil dat witte asperges onder de grond groeien en groene en paarse boven de grond.

 

Wat is vers?

Niets beter dan dagverse asperges, maar hoe haal je deze er ook weer uit? Wanneer asperges ‘piepen’ als je ze tegen elkaar wrijft, dan heb je te maken met verse asperges en zit je goed. Bij de witte asperges kan je ook controleren of de onderkant niet te houtachtig is door er met je vingernagel in te drukken.

 

Bewaren

Zelf geven we er de voorkeur aan om onze verse asperges nog op de dag van aankoop soldaat te maken. Witte asperges kan je, gewikkeld in een vochtige theedoek nog zo’n 3 tot 5 dagen bewaren in de groentenla van je koelkast. Groene of paarse asperges bewaar je dan weer beter in een open plastic tas in de koeling.

 

 

 

Schillen

Wegens hun vezelige schil moet je witte asperges altijd schillen. Altijd! Tenzij je reeds geschilde asperges koopt natuurlijk, dan valt dat klusje weg. Een dunschiller, of zelfs een speciale aspergeschiller, is hiervoor je beste vriend. Begin steeds te schillen van het kopje naar de steel toe. Zo loop je minder het risico dat je het kopje van de asperge breekt. Ook de houterige kontjes van de asperges snij je best weg. Samen met de schil kun je deze deeltjes perfect gebruiken om een bouillon te trekken. Ideaal als basis voor een heerlijke aspergesoep. Groene asperges hebben niet zo’n vezelige schil als zijn witte evenknie. Deze hoef je dan ook niet te schillen. Verwijder enkel het houterige einde van de steel.

 

 

Invriezen

Wij blijven erbij dat asperges vers op hun best zijn, wat niet wegneemt dat je ze ook kunt invriezen. Hiervoor dien je de asperges wel eerst te schillen. Correct ingevroren zijn de asperges wel tot een half jaar houdbaar. Opgepast, ingevroren asperges dien je bij het bereiden niet eerst te ontdooien. Maak je vaak asperges klaar maar wel enkel in kleine hoeveelheden? Weet dat je ook de schillen kunt invriezen. Dit laat je toe je bouillon te maken als je voldoende schillen hebt verzameld.

 

Weetjes

- In België (en Nederland) zijn we zot van witte asperges, onbetwistbaar onze favoriet. In landen zoals Italië, Spanje of zelfs Engeland zijn het dan weer de groene asperges die het meest geconsumeerd worden.

- Eenmaal geoogst ‘leven’ je asperges verder. De kop zuigt zich vol met vocht uit de onderkant van de asperge, met als resultaat dat de kop voller wordt, maar de onderkant droger, houtachtiger.

- Als we een asperge niet oogsten, dan groeit deze door tot een weelderige plant.

 

Zin gekregen in asperges? Ontdek hier de lekkerste recepten!