De ultieme Kersttips: het Kerstmenu voor kinderen door De Kleine Chef

dinsdag, 23 december, 2014 - 10:47

Met dit makkelijk te maken kindermenu ga je zeker scoren bij de kinderen. En je kan alles goed op voorhand klaarmaken zodat je er tijdens het feest maar heel weinig werk aan hebt.

 

Het Kinderkerstmenu

Kerstballen-boom

-

Kerstsokjes-spies

-

Kerstboompizza

-

Knutselfruitboom

 

1. Kerstballenboom

Ingrediënten: 500g gehakt, 1 ei, 5 draaien van de pepermolen, 1 snuifje zout, Italiaanse of brushettakruiden, paneermeel

Werkwijze: 

  • Vermeng al de ingrediënten met elkaar. Het paneermeel voeg je toe totdat je de juiste dichtheid van gehakt krijgt. Het gehakt mag niet meer kleverig zijn.
  • Rol nu balletjes van het gehakt ter grotte van een dikke knikker.
  • Leg ze op een ovenschotel tegen elkaar in de vorm van een kerstboom.
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten op 180°C. Eénmaal gebakken kan je het serveren of bewaren in de koelkast tot de volgende dag.
  • Als je de kerstballenboom terug wil opwarmen kan je dit doen door de oven voor te verwarmen op 180°C en de boom voor 7 a 8 minuten terug te plaatsen.
  • Lekker met een dipsausje.

 

2. Kerstsokjes-spies

Ingrediënten: voor 1 spiesje; 1 tv-worstje, 1 kerstomaat, 1 stukje komkommer, 1 mozzarellaballetje, 1 kwartelei (gekookt en gepeld), mayonaise

Werkwijze:

  • Dit is heel makkelijk om te maken en zeker leuk om met de kinderen te doen!
  • Snij het tvworstje schuin in en zet de schuine kanten in een rechte hoek tegen elkaar. Je krijgt dan een sokje wat je een witte rand kan geven met mayonaise.
  • Prik dit bovenaan een lange satéprikker.
  • Vul de prikker op met allerlei lekkers en je hebt een lekker, plezant hapje / voorgerechtje.

 

3. Kerstboompizza

Ingrediënten: pizzadeeg, paprika in verschillende kleuren, salami, mozzarella, kerstomaten, tomatenpassata

Werkwijze:

  • Snij een vorm van een kerstboom uit het pizzadeeg.
  • De rest kan je opnieuw samenkneden, uitrollen en nog een exemplaar maken. Of je maakt er broodstokjes van door het deeg in staafjes te snijden.
  • Snij de helft van de paprika in kleine stukjes. Snij de andere helft in reepjes.
  • Smeer je pizza in met passata (beetje bijkruiden met zout en basilicum) of gebruik een pizzasaus of een restje spaghettisaus.
  • Beleg je kerstboompizza met paprikaslingers, tomaatkerstballen, enzovoort.
  • Maak er iets mooi van. Natuurlijk zullen je kinderen het erg tof vinden om te helpen!

 

4. Knutselfruitboom

Deze Fruitkerstboom is vooral tof omdat de kinderen dit nog zelf kunnen samenstellen aan tafel. En bij het “knutselkoken” zal er al heel wat gesmuld worden. 

Ingrediënten: 1 appel, 1 wortel, aardbeien, druiven, kiwi, stervrucht (of appel gesneden in stervorm) en al het ander fruit dat je lekker vindt.

Werkwijze:

  • Het opzetten van de Kerstboomvorm is wat gek, maar het werkt echt!
  • Neem een appel en snij de onderkant vlak zodat hij recht blijft staan op een bord.
  • Schil de wortel met een dunschiller en prik er aan de onderkant 3 prikkers in zodat je de wortel kan prikken in de appel.
  • Je hebt nu een appel waar een wortel op staat. Prik de wortel vol met prikkers. Klaar!
  • Zet dit eetbaar kerstboomgeraamte op tafel samen met enkele kommetjes lekker klaargesneden fruit en laat de kinderen al de prikkers volledig vullen met fruit.
  • Bovenop de ‘boom’ steek je de ster.

(Met dank aan Kato, Kasper, Wannes, Bas, Mats, Wout & Sterre.)

 

Een enorm smakelijk Kerstfeest toegewenst!

De Kleine Chef