De VTM Koken Smaakroute: ontdek de lekkerste plekjes van Aalst met Fee en Jonas

zaterdag, 14 maart, 2015 - 13:20

Op een boogscheut van het Begijnhof ligt Den Babbelaer. Dit café is ongetwijfeld één van de meest bruine kroegen van de stad. Je vindt er verschillende Aalsterse streekbieren, zoals het Boonbier en het Ondineke, genoemd naar een personage van Louis Paul Boon.

Even verder ligt één van de betere koffiebars van Aalst. Philimonius Coffee & Goods is het project van barista Jo De Bruyne. Naast overheerlijke koffies en thee vind je er ook allerlei handgemaakte juwelen, accessoires en papierwaren. Zijn passie voor koffie deelt Jo op maandag met andere koffieliefhebbers tijdens verschillende opleidingen. Vergeet naast de koffie de citroentaart niet te proeven.

 

Tussen de verschillende winkelketens in de Lange Zoutstraat huist al decennialang een Aalsters icoon. In Het Chocoladehuis zie je Marc Severs dag in en dag uit live aan het werk. Vanuit de zaal heb je een mooi zicht op zijn atelier. Hij is een bakker en patissier, die jaren geleden al de weg van de pralines insloeg. In Het Chocoladehuis proef je ambachtelijk gemaakte pralines.

 

 

“Bier zonder schuim is zoals Aalst zonder vlaai.”, Jonas

Jonas kon het niet beter verwoorden. De Aalsterse vlaai is zonder twijfel het bekendste eetbare exportproduct van deze stad. Slechts een handvol bakkers mag zich een erkende echte Aalsterse vlaaienbakker noemen. Eén daarvan is Malpertuus. De bakkerij is gehuisvest boven hun tearoom op een honderdtal meter van de Grote Markt. Het is een familiezaak, want al generatielang wordt hier gebakken. Hun specialiteit: zonder twijfel de vlaai.

We keren terug richting Grote Markt en de Lange Zoutstraat. In de Sint-Jorisstraat, een zijstraatje van de winkelstraat, heeft Sophie haar eigen stekje: Bar Terroir. Ze verwelkomt ons zeer joviaal in haar wijnbar. De gezellige wijnbar heeft een uitgebreide kaart met heerlijke wijnen per glas of per fles. Op de kaart staat er niet alleen Franse, Spaanse, Italiaanse, maar ook Belgische wijnen zoals Domein De Kluizen, niet ver van Aalst. Wie trouwens een klein hongertje heeft, kan genieten van de betere charcuterie en kazen. Perfect voor een gezellige avond uit in het weekend.

 

 

Koffie, wijn en chocolade, het moge duidelijk zijn. Aalst heeft meer te bieden dan enkel maar ajuin. Gelukkig maar.

 

 

 

Download hier de VTM Koken Smaakroute.

 

Meer info

  • Estaminet Den Babbelaar, Klapstraat 3, Aalst.
  • Philimonius, Louis D'Haeseleerstraat 8, Aalst (link)
  • Artisanele chocolaterie Het Chocoladehuis, Lange Zoutstraat 52, Aalst (link)
  • Bakkerij Malpertuus, Kattestraat 7, Aalst (link)
  • Wijnbar Bar Terroir, Sint-Jorisstraat 19a, Aalst (link)