De VTM Koken Smaakroute: ontdek de lekkerste plekjes van Antwerpen met Mieke en Lieve

maandag, 13 april, 2015 - 20:00

Elke Antwerpse wijk heeft zijn eigen culinaire trekpleisters. Er is in de koekenstad  namelijk een overvloed aan lekkere plekjes. Dat maakt het kiezen natuurlijk extra moeilijk. Daarom blijven Lieve en Mieke deze keer op en rond het Zuid. Ook in die buurt is het selecteren van tips echter een moeilijke opdracht. Er is dus veel meer te zien dan enkel hun tips. 

Eerst nemen ze ons mee naar Umamido, een Japanse noedelbar op een boogscheut van het Museum voor Schone Kunsten. Het idee voor dit concept kwam van Guy Quirynen. Hij liet zich zes maanden onderdompelen in ramen, de Japanse noedelsoepen, en leerde zo de geheimen van deze edele kunst kennen. Na een eerste zaak in Brussel volgde al snel één in Antwerpen, een tweede in Brussel en binnenkort opent hij nog een vierde zaak. De noedelsoepen zijn populair. En dat begrijpen we maar al te goed. Het zijn krachtige overheerlijke maaltijdsoepen met vlees, noedels, groenten en een eitje. Doordat de bouillon meer dan 24 uren staat te pruttelen, bevat het enorm veel smaak. Een heerlijk concept, zo ook volgens Lieve en Mieke.

 

 

Voor wie houdt van een stukje vlees moet je bij Van Dun zijn. Deze beenhouwer groeide uit tot een instituut. Hij staat vooral bekend voor zijn lamsvlees. Het mag dan ook niet verbazen dat ze met Pasen in rijen staan te wachten voor een lekker stukje van zijn lamsvlees.

Wist je dat het Zuid trouwens een eigen brouwerij heeft? Aan de Vlaamsekaai ligt 't Pakhuis. Hier wordt bier geserveerd en gebrouwen. Het pakhuis staat er al tientallen jaren en was vroeger één van de opslagplaatsen van de Antwerpse haven. De dozen, planken en opslagwaar hebben nu plaatsgemaakt voor koperen brouwketels. Op de vaste bierkaart vind je er onder andere Antwerps Blond, Antwerps Bruin en Ne Bangelijke. Een bezoekje aan 't Pakhuis was ideaal om Lieve en Mieke de beginselen van het bier schenken bij te brengen.

 

 

De laatste jaren werden er in Antwerpen her en der hippe koffiebars uit de grond gestampt. Ook het Zuid kent verschillende toffe plekjes met heerlijke koffie. Eén van die plaatsen is Revista. De barrista van dienst leert Mieke en Lieve de perfecte latte maken. 

Afsluiten doen ze in één van dé cocktailbars van 't Stad. Antwerpen is een cocktailstad. Denk maar aan Bar Zar, Bar Berlin en Cocktails At Nine. Niet zo ver van 't Pakhuis ligt de favoriet van ons Antwerps duo: Josephine's. Deze cocktailbar is een restaurant en tapasbar, maar staat vooral bekend voor zijn overheerlijke cocktails. Barman Dries toont de dames een Zuid-Amerikaanse versie van een Margharita. Shaken maar!

Je leest het. Kom je naar hun restaurant, vergeet dan zeker de rest van 't Zuid niet te ontdekken.

 

 

DOWNLOAD HIER ZELF DE SMAAKROUTE 

 

Meer info:

Umamido, Graaf van Egmontstraat 57, Antwerpen (link

Van Dun, Nationalestraat 101, Antwerpen (link)

't Pakhuis, Vlaamsekaai 76, Antwerpen (link)

Revista, Karel Rogierstraat 47, Antwerpen

Josephine's, Gentplaats 1, Antwerpen (link)