De VTM Koken Smaakroute: ontdek de lekkerste plekjes van Brussel met Miguel en Liselotte

woensdag, 27 mei, 2015 - 18:25

Je favoriete plekjes in Brussel selecteren, dat is geen evidente opdracht. Brussel is zeer groot en elke wijk heeft zijn eigen hotspots. Miguel en Liselot blijven in de buurt van de Vismarkt. Ook daar is er een overvloed aan keuze. Beginnen doen ze met een evidentie, dé viswinkel uit de buurt: Noordzee. Je kan er niet alleen heerlijke vis kopen, er is ook een openluchtbar. Perfect voor een aperitiefje of een tussendoortje.

 

 

De Sint-Katelijnestraat is echt een culinair walhalla. Naast verschillende gezellige restaurantjes vind je er de kaaswinkel Crèmerie de Linkebeek, de Aziatische bakker St Anny Food, de groentewinkel Champigros en de gigantisch grote Aziatische supermarkt Kam Yuen. Sinds kort hebben ook de carnivoren een extra reden om naar die buurt af te zakken. De Ierse topslager Jack O'Shea opende er een tweede vestiging. Zijn slagerij ligt vol met heerlijke stukken runds-, lams- en varkensvlees. 

Ook wie dorst heeft, moet in deze buurt niet lang zoeken. Er zijn natuurlijk de Sint-Gorikshallen met rondom supergezellige cafeetjes. Miguel en Liselotte kiezen echter voor twee authentieke plekjes in de schaduw van de beurs. De eerste bar is Le Cirio. Deze kroeg met uitzicht op de beurs is al jarenlang de place-to-be voor de echte Brusseleirs. Vraag er om een half-en-half, het typisch drankje. Wat dat is, vraag je maar eens aan de obers. Ze zullen met veel plezier het verhaal uit de doeken doen.

 

Het tweede café is à la Bécasse. De ingang in de Taborastraat is wat zoeken. Je gaat eerst door een smal steegje om uiteindelijk in een bruine kroeg te arriveren. Deze estaminet dateert uit de 19de eeuw en is dan ook één van de oudste van Brussel. Hier moet je vooral zijn voor geuze, lambiek en kriek. Ze serveren het nog in de typische stenen kruiken. Wie echt niet kan kiezen, bestelt best een palet. Je krijgt dan een schotel met vier verschillende bieren.

 

Brussel is natuurlijk ook chocolade. Zeker op en rond de Grote Markt zijn er tientallen chocoladewinkels. Miguel en Liselotte hebben een ander voorstel. Op "hun Vismarkt" zit een West-Vlaming: Frederic Blondeel. Zijn pralines zijn een lust voor het oog, verfijnd én overheerlijk. Langs de Baksteenkaai heeft hij ondertussen twee winkels, waarvan eentje omgetoverd werd tot een gezellig koffiesalon.

Verder is er natuurlijk nog de Vlaamsesteenweg met tal van leuke en lekkere restaurants en het Sint-Katelijneplein met een biomarkt op woensdag en de Monk. U leest het, de Dansaertwijk en de Vlaamse buurt, hebben enorm veel te bieden. Nog twijfels? Kom dan gewoon eens naar de pop-up van Miguel en Liselotte.

 

 

Download hier je smaakroute.

 

Meer info:

  • Frederic Blondeel, Baksteenkaai 24, Brussel (link)
  • Noordzee, Sint-Katelijnestraat 45, Brussel (link)
  • Jack O'Shea, Sint-Katelijnestraat 24, Brussel (link)
  • A la Bécasse, Taborastraat 11, Brussel (link)
  • Le Cirio, Beursstraat 18, Brussel