De VTM Koken Smaakroute: ontdek de lekkerste plekjes van Oostende met Thomas en Alexia

dinsdag, 14 april, 2015 - 19:56

Beginnen doen we met een koffietje. Wist je dat beste koffiebar van het land hier in Oostende ligt? Tijdens de Hospitality Awards, losweg de Oscars van de Horeca, werd De Familie Jansen verkozen tot beste koffiebar van het land. Aan het roer van deze zaak staan Coby en Cris Jansen. De bar is nog maar een jaar oud en groeide dus in geen tijd uit tot het koffiemekka van het land. Naast heerlijke espresso hebben ze er ook thee van Ann Vansteenkiste, vers gebak en uiteraard dus eigen koffie die speciaal gebrand werd door koffiebrander Michel Hoorens. 

 

Terugkeren van Oostende zonder verse vis geproefd of gekocht te hebben zou een zonde zijn. Verse vis vind je dagelijks aan de Vistrap. Deze openlucht vismarkt dateert al van 1850. Toen werd een trap aangelegd om rechtstreeks vis van de aanmerende boten te kopen. De trap is ondertussen verdwenen, maar de kaai met kraampjes bleef bestaan. In 2006 kreeg deze vismijn wel een make-over. De houten planken werden vervangen door togen van blauwe steen of inox. Visfan of niet, hier moet je sowieso eens passeren. Vergeet geen vers grijs garnaaltje te proeven.

 

 

Oostende heeft natuurlijk ook zijn eigen bier. Alexia en Thomas nemen ons mee naar Café Manuscript. Dit is een authentiek bruin café met 71 bieren op de kaart. Elke maand zijn er bovendien rock- en jazzconcerten. Het bier bij uitstek, en bijgevolg ook het Oostends stadsbier, is hun Poppolou. Dit gerstenat is genoemd naar hun twee kinderen Poppo en Lou. Het werd gebrouwen door Brouwerij Anders. Het bier heeft een zilte smaak, verwijzend naar de zee, en is de ultieme dorstlesser. Perfect bij wat verse garnaaltjes of wat mosselen.

Bij Het Kombuis maken ze mosselen met dit bier. De royale porties mosselen worden elke dag vers gemaakt met mosselen die elke ochtend geleverd worden. Verser kan niet.

 

Naast mosselen, garnalen en ander lekkers uit de zee hebben ze in Oostende heerlijke broodje met preparé. Zit je met een klein hongertje voor je gaat eten bij Alexia en Thomas, dan moet je zeker langs slagerij Mazure. Naast de preparé vind je er lekkere pensen, verschillende soorten charcuterie en beleg. In tegenstelling tot veel andere slagers wordt hier alles vers bereid van kip curry tot beenham. Het team van Mazure verwelkomt je bovendien altijd met de glimlach in hun prachtige authentieke zaak.

 

 

Afsluiten doen Thomas en Alexia met een gin-tonic. Die vinden ze in de brasserie en cocktailbar Histoires d'O, gelegen aan de zeedijk. Dit is de ultieme plek om te genieten van de zonsondergang en uiteraard een lekkere gin-tonic. Op de kaart staan tientallen gins, goed voor oneindig veel creaties. Voor elk wat wils dus. Kortom, dit is de ideale plaats voor een aperitief voor of afsluiter na een diner bij het pop-uprestaurant van Alexia en Thomas.

 

 

Cocktails, preparé, mosselen, bier en koffie... Oostende heeft duidelijk heel wat te bieden. En dan is er nog het restaurant van Alexia en Thomas!

 

 

Download hier de smaakroute!

 

Meer info:

  • De Familie Jansen, Mijnplein, Oostende (link)
  • De Vistrap, Visserkaai, Oostende (link)
  • Café Manuscript, Langestraat 23, Oostende (link)
  • Het Kombuis, Van Iseghemlaan 24, Oostende.
  • Slagerij Mazure, Kapellestraat 5, Oostende
  • Histoires d'O, Albert-I-promenade 53, Oostende (link)